Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
9.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Brazilija protesti

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 9.32

8 let, 5 mesecev

Proti predsednici Brazilije na ulicah več milijonov protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
V Sao Paulu se je zbralo 1,4 milijona ljudi, v drugih mestih pa še 1,3 milijona protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednice Dilme Rousseff zaradi velikega korupcijskega škandala in hude recesije.

Po podatkih policije se je v Braziliji na protestih zbralo okoli 3,5 milijona ljudi: - v Sao Paulu, največjem brazilskem mestu, se je zbralo 1,4 milijona ljudi, - v še okoli 400 mestih v Braziliji se je zbralo več kot 1,3 milijona protestnikov, - ocene za proteste v Riu de Janeiru policija ni sporočila, a tudi tam naj bi se zbralo okoli pol milijona ljudi.

Vpletena v korupcijsko afero Protesti so bili uperjeni predvsem proti predsednici Rousseffovi in njeni Delavski stranki (PT), ki je vpletena v veliko korupcijsko afero, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras. Predsedničinega predhodnika in mentorja Luiza Inacia Lulo da Silvo je tožilstvo obtožilo pranja denarja.

Rousseffova je pod pritiskom tudi zaradi najhujše gospodarske recesije v Braziliji v zadnji četrtini stoletja in preiskav zaradi domnevnih volilnih kršitev. Grozi ji tudi postopek odstavitve v brazilskem kongresu, ki bo po navedbah AFP po nedeljski množični udeležbi na protestih zagotovo dobil zagon.

Ne spreglejte