Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2018,
13.47

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Natisni članek

operacija vojna Kurdi Turčija Sirija

Nedelja, 21. 1. 2018, 13.47

6 let, 2 meseca

Proti Kurdom naravnana turška vojska vdrla v Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

3

Turška vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turčija bo na severu Sirije vzpostavila 30-kilometrsko varno območje, je povedal turški premier Binali Yildirim ob začetku posredovanja turške vojske na severu Sirije, ki je pod nadzorom milice sirskih Kurdov YPG. Turške vojake naj bi na pohodu proti Kurdom spremljale tudi sile Svobodne sirske vojske.

Turški premier Binali Yildirim je turškim novinarjem sporočil, da so pripadniki turške vojske ob 11.05 po lokalnem oziroma ob 9.05 po srednjeevropskem času prečkali turško-sirsko mejo. Vdrli so na območje mesta Afrin, ki ga nadzirajo kurdske sile YPG.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je izrazil prepričanje, da bo operacija turške vojske proti Kurdom "končana v zelo kratkem času". Napovedal je, da bo Turčija še naprej tako odločena v boju proti milici sirskih Kurdov. "Ne bomo se umaknili niti za ped," je dejal turški predsednik.

Turški tanki in oklepniki se približujejo mestu Afrin

Kopensko posredovanje Turčije na severu Sirije se začenja dan po uradnem začetku operacije turške vojske Oljčna vejica, ki je usmerjena proti milici YPG. Omenjene kurdske sile Turčija namreč označuje za teroristično organizacijo, medtem ko so sirski Kurdi na drugi strani ključen zaveznik ZDA v boju proti Islamski državi (IS).

Turška vojaška letala so na območju Afrina že izvedla več kot sto napadov na položaje YPG. Koliko turških vojakov naj bi vstopilo na sever Sirije, Yildirim ni hotel pojasniti. Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da so turški tanki in oklepniki, ki so na poti proti mestu Afrin, že zavarovali okoli pet kilometrov širok pas.

Turška vojska se počasi pomika proti mestu Afrin, ki ga obvladujejo kurdski borci. | Foto: Reuters Turška vojska se počasi pomika proti mestu Afrin, ki ga obvladujejo kurdski borci. Foto: Reuters

So se Turkom pridružili tudi borci Svobodne sirske vojske?

Anadolu poroča tudi, da so se turškim vojakom pridružili tudi borci Svobodne sirske vojske (FSA), ki se v sirski državljanski vojni borijo predvsem proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Še pred prihodom turških vojakov v Sirijo naj bi sile FSA vdrle na kurdska območja, a so sirski Kurdi to zanikali in navedbe označili za turško propagando.

Dobro obveščeni Sirski observatorij za človekove pravice navedb o sodelovanju med turškimi vojaki in FSA medtem ni ne zanikal ne potrdil, je pa poročal o hudih spopadih med kurdskimi silami in turško vojsko. Obe strani uporabljata tudi težko topništvo, turška letala pa še naprej bombardirajo kurdske položaje.

Asad posredovanje Turčije označil za brutalno agresijo

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes turško posredovanje proti sirskim Kurdom na severu Sirije označil za brutalno agresijo in dejal, da Ankara s tem podpira skrajne skupine. "Brutalne turške agresije na sirsko mesto Afrin ni mogoče ločiti od politike, ki jo turški režim vodi že od prvega dne sirske krize. V bistvu podpirajo terorizem in teroristične skupine, kakorkoli že se imenujejo," je dejal Asad po poročanju sirske tiskovne agencije Sana.

Francija je medtem zaradi te akcije Turčije že pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov.

O novih smrtnih žrtvah iz Sirije za zdaj ne poročajo

Informacije o morebitnih žrtvah spopadov med obema stranema za zdaj niso znane. Ponoči je sicer izbruhnilo tudi kurdsko obstreljevanje mesta Kilis z raketami, pri katerem je bil po podatkih turških oblasti lažje ranjen en človek.

V omenjenem 30-kilometrskem varnostnem pasu namerava Turčija vzpostaviti tudi šotorišče za civiliste, ki se bodo hoteli umakniti z območja spopadov. Kot je povedal Yildirim, bo turški Rdeči polmesec v sirskem mestu Azaz na meji med državama vzpostavil šotorišče za najmanj 50 tisoč ljudi.

Ne spreglejte