SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protestniki v Bolgariji politikom preprečili izstop iz parlamenta

4

termometer

 | Foto:
Protestniki so blokirali dostop do parlamenta v Sofiji, zaradi česar so v poslopju ostali ujeti številni politiki. Policija je blokado pozneje razbila. Gre za vrhunec dolgotrajnih protestov v državi.

Doslej so bili protesti mirni, tokrat pa je prvič izbruhnilo nasilje. V bolgarskem parlamentu je bilo okoli osem ur ujetih najmanj sto politikov, novinarjev in članov osebja. Policisti so pozneje protestnike s ščiti potisnili stran od poslopja, prostor za izstop ujetih pa so zagradili s kordonom.

Nezadovoljstvo nad politično korupcijo Protestniki v Bolgariji so nezadovoljni zaradi politične korupcije. Demonstracije v državi trajajo že pet tednov, v zadnjih dneh pa se napetost in nezadovoljstvo med državljani še stopnjujeta.

Povod za to, da se je množica protestnikov zbrala pred parlamentom, je bilo vladno sprejemanje sprememb proračuna. Ko je vladna ekipa želela zapustiti poslopje, so ji protestniki to preprečili. Ker se niso hoteli umakniti, je posredovala policija. Izbruhnili so tudi spopadi med protestniki in policisti, ob tem je bilo ranjenih devet ljudi, od tega dva policista. Policistom je ujete, nihče izmed teh ni bil poškodovan, uspelo rešiti šele ob drugem posredovanju.

Bivši premier zahteval odstop vlade Bolgarski predsednik Rosen Plevneljev je v odzivu tako policiste kot protestnike pozval k zadržanosti, neizzivanju nasilja ter spoštovanju javnega reda in miru. Bivši premier Bojko Borisov, ki je zaradi množičnih protestov - med drugim se je osem ljudi zažgalo, od tega jih je šest umrlo - odstopil februarja letos, je zahteval takojšen odstop vlade.

Nekateri iz vrst vladajočih socialistov so se prvič doslej izrekli za predčasne volitve. Med njimi je evropski poslanec Ivajlo Kalfin, sicer bivši zunanji minister Bolgarije v letih 2005-2009. Kot je dejal, je podobno situacijo doživel leta 1997, ko so protestniki zažgali parlament, in mu je bilo tudi takrat jasno, da vlada ne more ostati na položaju. Da so nujne predčasne volitve, saj lahko le te rešijo politično krizo, meni tudi poslanec socialistov Georgi Kadijev. Predlaga, da jih izvedejo maja prihodnje leto, hkrati z volitvami v Evropski parlament.

Nasprotovanje bolgarski vladi Začetek protivladnih protestov sredi junija je sprožilo imenovanje poslanca in medijskega mogotca Deljana Pejevskega 14. junija na čelo obveščevalne službe. Predsednik vlade Plamen Orešarski je pozneje odločitev spremenil, vendar to protestov ni ustavilo. Protesti so kmalu prerasli v širše nasprotovanje bolgarski vladi in politikom, ki veljajo za skorumpirane in odprte za vpliv močnih oligarhov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin