SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prosilci za azil tožijo Avstralijo zaradi mučenja

0,14

termometer

migranti Avstralija
Foto: Reuters

Več kot tisoč prosilcev za azil, ki jih Avstralija zadržuje v centrih na otokih Manus in Nauru, je danes vložilo tožbi proti avstralskim oblastem, v katerih jim očitajo mučenje in kršitve človekovih pravic.

"Člani skupine trdijo, da so bili podvrženi mučenju, zločinom proti človečnosti in da jih je avstralska vlada namerno poškodovala," je povedal odvetnik George Newhouse iz neprofitne organizacije za pravno pomoč National Justice Project.

Roman Leljak Novice Leljak po prepovedi vstopa v Avstralijo prihaja domov #video

Razmere, v katerih živijo, jim povzročajo hude bolečine

V organizaciji trdijo, da razmere, v katerih živijo migranti in begunci, povzročajo hude fizične in duševne bolečine. Menijo, da Canberra prosilce za azil namerno obravnava na takšen način, da bi jih odvrnili od prihoda v Avstralijo.

migranti Novice Ladja Aquarius v Sredozemlju ne bo več reševala migrantov

Približno 1.200 posameznikov želi po navedbah organizacije s tožbama predvsem okrepiti svoje državljanske pravice. Ni pa njihov namen kazenski pregon. Želijo dobiti odškodnine in doseči, da avstralska vlada preneha kršitve.

begunci Novice Pahor podelil medalje za zasluge pri obvladovanju migrantske krize #video

Avstralija zavrača spremembo svoje begunske politike

Canberra od leta 2013 prosilce za azil, ki po morski poti skušajo doseči Avstralijo, namešča v taborišča v otoški državi Nauru in na otoku Manus, ki je del Papue Nove Gvineje. Združeni narodi in skupine zdravnikov so kritični do razmer v centrih. Avstralija je vse do zdaj zavračala spremembo svoje begunske politike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 53
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin