Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
14.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Rusija Ovse

Sobota, 26. 4. 2014, 14.34

1 leto, 2 meseca

Proruski separatisti vztrajajo, da so člani misije Ovse vohuni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proruski separatisti, ki so na vzhodu Ukrajine pridržali člane opazovalne misije Ovse, vztrajajo, da gre za vohune, in jih obtožili, da so pripravljali sabotažne akcije po ukazu ukrajinske vlade.

Odločitve o tem, ali jih bodo izpustili, še niso sprejeli. V Ukrajino so medtem odpotovali predstavniki Ovseja, da bi dosegli njihovo izpustitev.

Vodja proruskih separatistov v mestu Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov je za rusko televizijo zatrdil, da so osebe, ki so jih pridržali, karierni vojaki in ne člani opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), s katerimi se je pred kratkim pogovarjal.

Sabotažne akcije po ukazu vlade v Kijevu? Obtožil jih je, da so pripravljali sabotažne akcije po ukazu vlade v Kijevu. Odločitve o tem, ali jih bodo izpustili, še niso sprejeli.

Koliko oseb je med pridržanimi, za zdaj ni jasno. Po navedbah Ovseja je v skupini, ki je potovala z avtobusom, 13 oseb, med njimi osem vojaških opazovalcev Ovseja in pet predstavnikov ukrajinskih oboroženih sil. Med predstavniki Ovseja so trije pripadniki nemške vojske in prevajalec ter štirje opazovalci iz Češke, Danske, Poljske in Švedske.

Ruska vojaška letala so v zadnjih 24 urah večkrat kršila ukrajinski zračni prostor, je v petek sporočil tiskovni predstavnik Pentagona, polkovnik Steven Warren. Po mnenju poznavalcev gre za zadnje znamenje poglobitve napetosti med Moskvo in Kijevom, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Potrdim lahko, da so v zadnjih 24 urah ruska letala večkrat vstopila v ukrajinski zračni prostor," je še dejal Warren, ki drugih podrobnosti ni razkril. Je pa Rusijo pozval, naj "nemudoma sprejme ukrepe za umiritev razmer".

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je po srečanju z italijanskim premierom Matteom Renzijem in papežem Frančiškom v Rimu predčasno končal obisk v Italiji in se vrača v domovino.

Jacenjuk je obisk končal predčasno, saj se razmere na vzhodu države vse bolj zaostrujejo. "Premier se mora zaradi razmer v Ukrajini vrniti v domovino," je po poročanju italijanskih medijev dejala njegova tiskovna predstavnica Olga Lappo, ki pa podrobnosti ni navedla.

Ne spreglejte