Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bankrot milijarder

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 12.51

8 let

Propad sedmega najbogatejšega milijarderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Brazilec Eike Batista, še lani eden najbogatejših Zemljanov, je v manj kot dveh letih izgubil skoraj vse. Gre za enega najhitrejših padcev do zdaj.

"Ker sem ustvaril pet podjetij, s katerimi lahko zaradi zelo nizkih proizvodnih stroškov zaslužim tisoč petsto milijard evrov," tako je pred dvema letoma za ameriško televizijo CNBS pojasnjeval Eike Batista, takrat najbogatejši Brazilec in sedmi najbogatejši človek sveta. Marca lani je bilo njegovo premoženje vredno nekaj čez 24 milijard evrov, prepričan je bil, da bo prehitel Carlosa Slima, Billa Gatesa in Warrena Buffeta ter postal najbogatejši človek sveta.

Danes je Batistovo premoženje bližje ničli kot zastavljenemu cilju. Ocene pravijo, da je izgubil kakšnih 20 milijard evrov, celo to, da ni več milijarder, temveč navaden milijonar. Prejšnji mesec je Batista prodal del delnic svojega naftnega podjetja OGX; odpovedal se je nadzoru v svojem logističnem podjetju LLX ter prodal del v premogovniškem podjetju MMX.

Konec sanj o naftnem imperiju Steber Batistovega kratkega premogovniškega, energetskega in ladijskega imperija je bilo naftno podjetje OGX. OGX je bil prva domina, ki je padla. Zdaj je podjetje pred bankrotom, poročajo svetovni finančni mediji. Batista je nekoč svoja naftna polja v Latinski Ameriki primerjal z naftnimi polji v Savdski Arabiji. Danes OGX ne proizvede nobenega sodčka nafte na dan, štiri naftna polja od petih pa so popolnoma zapuščena. "Kot kaže, so bila naftna polja zelo precenjena", komentira Forbes.

Kaj bo z upniki? Med tistimi, ki so Batisti posojali denar in so skupaj z njim investirali, so tudi največja imena korporativne Amerike: General Electrics, Black Rock, Pimco ... General Electrics je maja 2012 v Batistova podjetja investiral 220 milijonov dolarjev, leto dni pozneje pa se lahko zgodi, da se bo morala ameriška korporacija na koncu postaviti v dolgo vrsto posojilodajalcev, ki upajo, da bodo denar tako ali drugače dobili povrnjen. Pimco in Balckriock sta bila med največjimi lastniki obveznic OGX, ki zdaj niso vredne več kot deset centov. Podjetji se zdaj skupaj z drugimi upniki prek odvetniških in finančnih družb z OGX trudita doseči dogovor o prestrukturiranju dolgov. Batista trdi: Sem feniks V nedavnem intervjuju za ameriški časopis Washington Post je padli bogataš, ki še vedno noče priznati, da ni več milijarder, zatrdil, da se bo pobral. Ne glede na to, da je njegovo premoženje zdaj vredno le še 0,5 odstotka tega, kar je bilo še pred letom in pol, pa je to še vedno veliko v primerjavi s premoženjem povprečnega Brazilca, ki na leto zasluži dobrih sedem tisoč evrov.

Ne spreglejte