Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2013,
16.02

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mohamed Mursi Egipt protest

Nedelja, 28. 7. 2013, 16.02

4 leta, 10 mesecev

Privrženci Mursija odločeni vztrajati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija se ne želijo odpovedati svojim zahtevam in so odločeni nadaljevati proteste kljub žrtvam, ki so jih terjali krvavi spopadi z varnostmi silami.

Predstavniki Muslimanske bratovščine, ki ji pripada tudi odstavljeni predsednik Mohamed Mursi, so ponoči nagovorili protestnike in zagotovili, da se ne bodo odpovedali svojim zahtevam. Islamisti zahtevajo vrnitev Mursija, ki ga je vojska odstavila 3. julija, na predsedniški položaj.

Mursijevi podporniki se ne dajo Mursijevi privrženci tako tudi nadaljujejo z miroljubnimi protesti. Tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad el Hadad je za britansko mrežo BBC dejal, da na protestih okoli mošeje Raba al Adavija v kairskem predelu Nasr City sodeluje na tisoče "mož, žensk in otrok". Egiptovski notranji minister Mohamed Ibrahim pa je Mursijeve podpornike medtem pozval, naj "se spametujejo" in odidejo domov.

Krvavi sobotni spopadi V sobotnih spopadih med protestniki in varnostmi silami v Kairu je bilo po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje ubitih 78 ljudi, medtem ko zdravniki ocenjujejo, da je bilo smrtnih žrtev več kot sto. ZDA so izrazile globoko zaskrbljenost nad krvavim nasiljem. Državni sekretar John Kerry je obsodil nasilje in egiptovske oblasti pozval, naj "spoštujejo pravico do mirnega zborovanja in svobode govora", še poroča BBC.

Varnostne sile nad sinajske skrajneže Egiptovske varnostne sile pa so medtem v okviru ofenzive, uperjene proti skrajnežem na polotoku Sinaj, v zadnjih 48 urah ubile deset "teroristov", 20 pa prijele, je poročala državna egiptovska tiskovna agencija Mena, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sinajski polotok, ki meji na Izrael, je bil od odstavitve Mursija prizorišče naraščajočega nasilja in napadov domnevnih skrajnežev na varnostne sile.

Ne spreglejte