Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
7.54

Osveženo pred

2 uri, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

slovesnost inavguracija Mehika predsednica

Sreda, 2. 10. 2024, 7.54

2 uri, 18 minut

Prisegla je prva predsednica v zgodovini Mehike #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Sheinbaum, ki je po izobrazbi fizičarka, je bila županja mehiške prestolnice, sodelovala je tudi pri dveh poročilih Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) ZN za ocenjevanje okoljske znanosti v zvezi s podnebnimi spremembami. | Foto Reuters

Sheinbaum, ki je po izobrazbi fizičarka, je bila županja mehiške prestolnice, sodelovala je tudi pri dveh poročilih Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) ZN za ocenjevanje okoljske znanosti v zvezi s podnebnimi spremembami.

Foto: Reuters

Na položaj predsednice Mehike je v torek prisegla 62-letna Claudia Sheinbaum, ki je nasledila svojega levega populističnega mentorja Andresa Manuela Lopeza Obradorja. Prva predsednica v zgodovini države je po prisegi in prevzemu položaja dejala, da je napočil čas za spremembe in ženske.

Slovesne prisege so se udeležili številni predstavniki drugih držav, med katerimi pa ni bilo Španije. Kralja Felipeja VI. potomka judovskih priseljencev iz Evrope Sheinbaum ni povabila, ker se ni hotel opravičiti za škodo, ki naj bi jo povzročilo špansko osvajanje Amerik. Španija se je nato odločila za popoln bojkot inavguracije.

Med drugimi sta prišla prva dama ZDA Jill Biden in visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, ki je Španec.

Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za socialno državo in železnice

Sheinbaum je govorila o spremembah, vendar namerava nadaljevati politiko svojega predhodnika, med drugim z utrjevanjem socialne države in širitvijo železniškega omrežja, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Soočiti se bo morala s podobnimi težavami kot njen predhodnik, na čelu z nasiljem mamilarskih kartelov in migracijami, ki povzročajo napetosti s severno sosedo ZDA. V parlamentu bo imela podporo, saj stranka Lopez Obradorja Morena obvladuje oba domova.

Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mehika ima 129 milijonov prebivalcev, v svoji zgodovini doslej še ni imela predsednice. Junija je Sheinbaum zmagala na predsedniških volitvah z obljubo, da bo nadaljevala politiko Lopez Obradorja. Bivši predsednik ostaja zelo priljubljen in bi bil zlahka znova izvoljen, vendar ustava prepoveduje več kot en šestletni mandat.

Claudia Sheinbaum, predsednica Mehike, Mehika | Foto: Reuters Foto: Reuters

ugrabitev, župan, Mehika
Novice V Mehiki pred nastopom mandata ugrabili župana, vse so posnele kamere #video
Volitve v Mehiki
Novice V Mehiki pred odprtjem volišč ubili kandidata na lokalnih volitvah
Ne spreglejte