Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2024,
13.57

Osveženo pred

2 uri, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Natisni članek

orožje tank proizvodnja Italija Nemčija

Torek, 15. 10. 2024, 13.57

2 uri, 2 minuti

Priprave na zagon novega evropskega podjetja za proizvodnjo bojnih vozil v polnem teku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Leonardo II tank | Italijanski Leonardo in nemški Rheinmetall, ki ima v Italiji na petih lokacijah že tri podružnice s približno 1.400 zaposlenimi, sta največji orožarski podjetji v Evropi. Projekt o ustanovitvi skupnega podjetja je bil javnosti prvič predstavljen julija. | Foto Guliverimage

Italijanski Leonardo in nemški Rheinmetall, ki ima v Italiji na petih lokacijah že tri podružnice s približno 1.400 zaposlenimi, sta največji orožarski podjetji v Evropi. Projekt o ustanovitvi skupnega podjetja je bil javnosti prvič predstavljen julija.

Foto: Guliverimage

Nemški in italijanski orožarski podjetji Rheinmetall in Leonardo nadaljujeta uresničevanje načrta o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo tankov in oklepnih bojnih vozil. "Ustvarjamo novega težkokategornika v evropski proizvodnji tankov," je dejal izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.

Kot poroča nemška tiskovna agencija, bo podjetje, v katerem bosta imela partnerja vsak 50-odstotni lastniški delež, sprva izdelovalo bojna vozila za italijansko vojsko. Prvo večje naročilo je vredno več kot 20 milijard evrov. V nadaljevanju nameravajo sodelovati tudi z drugimi vojskami v Evropi in po svetu.

Rheinmetallov Survivor R | Foto: Guliverimage Rheinmetallov Survivor R Foto: Guliverimage

Sedež podjetja bo v italijanski prestolnici Rim, operativni center pa v severnoitalijanskem pristaniškem mestu La Spezia, kjer Leonardo že ima proizvodni obrat.

Na začetku izdelava tankov

Po napovedih vodstev Rheinmetalla in Leonarda bo podjetje, za katerega pričakujejo, da mu bodo pristojni nadzorni organi prižgali luč do leta 2025, v začetni fazi izdelovalo bojna vozila na osnovni glavnega Rheinmetallovega bojnega tanka tipa panther in pehotnega vozila lynx.

"Ustvarjamo novega težkokategornika v evropski proizvodnji tankov," je po poročanju dpa dejal izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.

Nemški vojaki v izvidniškem tanku lynx | Foto: Guliverimage Nemški vojaki v izvidniškem tanku lynx Foto: Guliverimage

Potrdil je, da bo podjetje v začetku osredotočeno predvsem na italijanski vojaški trg, v prihodnje pa tudi na "druge partnerske države, ki bodo izrazile potrebo po posodobitvi svoje bojne opreme".

Izvršni direktor Leonarda Roberto Cingolani pa je povedal, da je cilj razviti najsodobnejše tehnologije, konkurenčne na mednarodni ravni.

Sergej Lavrov
Novice Lavrov spomnil: Rusija ima jedrsko orožje
Joe Biden
Novice Biden Ukrajini zagotovil orožje dolgega dosega in napovedal osem milijard dolarjev pomoči
Ne spreglejte