Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
6.58

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

111

Natisni članek

invazija Ukrajina Rusija

Petek, 20. 1. 2023, 6.58

4 mesece

331. DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINO

"Ruske sile bo letos zelo težko pregnati iz Ukrajine"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,69

111

Mark Milley | Z zavzetjem Kliščijivke narašča nevarnost, da bodo ukrajinske sile v Bahmutu obkoljene.  | Foto Reuters

Z zavzetjem Kliščijivke narašča nevarnost, da bodo ukrajinske sile v Bahmutu obkoljene.

Foto: Reuters

Ruske sile bo po mnenju načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generala Marka Milleyja, letos "zelo težko pregnati iz Ukrajine". Milley je to dejal po srečanju okoli 50 zahodnih zaveznic v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se jim ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

17.19 Nemčija kljub pritiskom ne sprejme odločitve glede dobave leopardov Ukrajini
15.19 Po zavzetju dveh vasi ruske sile vse bližje Bahmutu 
14.38 Ključni element ruske agresije proti Ukrajini je skupina Wagner
13.19 Na območje Soledarja prispela prva pošiljka pomoči ZN
12.43 Finska in Litva pošiljata Kijevu topove in strelivo
12.01 Na srečanju v Nemčiji novi pozivi k dobavi orožja Ukrajini
11.40 Kremelj: Zahodni tanki za Kijev ne bodo spremenili ničesar
11.11 V Beogradu zaradi skupine Wagner ovadena direktor obveščevalne agencije in ruski veleposlanik
8.55 Britanci: Za Wagner se bori 50 tisoč plačancev
8.25 Zelenski z neposrednim pozivom Nemčiji k dobavi leopardov
7.10 Priprave na poraz v Ukrajini? Rusi oborožujejo Moskvo.
7.05 ZDA nadaljujejo vojaško pomoč Ukrajini
7.00 Kontaktna skupina za pomoč Ukrajini o nadaljnji dobavi orožja

18.04 "Ruske sile bo letos zelo težko pregnati iz Ukrajine"

Ruske sile bo po mnenju načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generala Marka Milleyja, letos "zelo težko pregnati iz Ukrajine. Milley je to dejal po srečanju okoli 50 zahodnih zaveznic v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se jim ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

Več preberite tukaj: 

Mark Milley
Novice "Ruske sile bo letos zelo težko pregnati iz Ukrajine"

17.19 Nemčija kljub pritiskom ne sprejme odločitve glede dobave leopardov Ukrajini

Nemška vlada kljub velikemu pritisku Ukrajine in zahodnih zaveznikov še ni sprejela odločitve o dobavi bojnih tankov Leopard 2 Kijevu, je danes dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius ob robu srečanja kontaktne skupine za Ukrajino. Pri tem je dodal, da bodo preverili razpoložljivost teh tankov v primeru morebitne pošiljke Kijevu.

Več preberite tukaj: 

Tank Leopard
Novice Nemčija kljub pritiskom ne sprejme odločitve glede dobave leopardov Ukrajini

 Odločitev o dobavi bo sprejeta "v najkrajšem možnem času".  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Odločitev o dobavi bo sprejeta "v najkrajšem možnem času". Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 15.19 Po zavzetju dveh vasi ruske sile vse bližje Bahmutu 

Ruske sile so po navedbah Moskve zavzele dve vasi v Ukrajini, med drugim vas Kliščijivka na južnem obrobju strateško pomembnega mesta Bahmut, za katerega potekajo srditi spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi enotami. Zavzele naj bi tudi vas Lobkove v južni regiji Zaporožje, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Več preberite tukaj:

Bahmut
Novice Po zavzetju dveh vasi ruske sile vse bližje Bahmutu

14.38 Ključni element ruske agresije proti Ukrajini je skupina Wagner

Ruska najemniška skupina Wagner v Ukrajini poveljuje do 50 tisoč borcem, je razvidno iz obveščevalnih podatkov, ki jih je danes objavilo britansko ministrstvo za obrambo. Po oceni vojaških strokovnjakov na Otoku so pripadniki skupine postali "ključni element" ruske agresije proti Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več preberite tukaj: 

Wagner
Novice Ključni element ruske agresije proti Ukrajini je skupina Wagner, poveljuje 50 tisoč borcem

13.19 Na območje Soledarja prispela prva pošiljka pomoči ZN

V bližino mesta Soledar na vzhodu Ukrajine, ki je bilo v preteklih tednih prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je prvič od začetka ruske agresije prispel konvoj humanitarne pomoči Združenih narodov, so sporočili pri svetovni organizaciji. Na območje so prispeli trije tovornjaki s pomočjo za okoli 800 ljudi, so navedli.

Po besedah tiskovnega predstavnika urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha) Jensa Laerkeja so v bližino Soledarja na severu regije Doneck prispeli trije tovornjaki s pomočjo za okoli 800 ljudi. Na območju so dostavili hrano, pitno vodo, zdravila in higienske pripomočke.

"Naši kolegi v Ukrajini so pravkar dosegli območja pod vladnim nadzorom blizu Soledarja v vzhodni regiji Doneck," je v Ženevi dejal Laerke. "To je prvi medagencijski konvoj, ki je dosegel to območje od začetka vojne," je dodal.

"Veliko je bilo uničenega zaradi nedavnih spopadov v Soledarju in okolici. Lokalni prebivalci nujno potrebujejo humanitarno pomoč," je še povedal v izjavi novinarjem.

Konvoj je na območje pod nadzorom Ukrajine prispel v jutranjih urah iz mesta Dnipro. Natančne lokacije dostave pomoči Laerke ni navedel.

12.43 Finska in Litva pošiljata Kijevu topove in strelivo

Finska je danes napovedala 400 milijonov evrov vreden sveženj vojaške pomoči Ukrajini, ki je največji doslej in vključuje težko topništvo ter strelivo, ne pa tudi bojnih tankov leopard, ki jih želi Kijev. Litva pa bo Ukrajini poslala protiletalske topove, strelivo in dva helikopterja, je sporočil obrambni minister Arvydas Anusauskas.

"Ukrajina še naprej potrebuje podporo pri obrambi svojega ozemlja," je v izjavi dejal finski obrambni minister Mikko Savola.

Ministrstvo ni razkrilo podrobnejših informacij o vsebini svežnja, je pa navedlo, da pomoč ne vključuje bojnih tankov leopard, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal posebni svetovalec Miikka Pynnonen.

To je že 12. sveženj vojaške pomoči, ki jo Finska namenja Ukrajini. Vrednost prejšnjih paketov pomoči je znašala skupno 190 milijonov evrov.

Nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini v spopadu z rusko agresijo je zagotovila tudi Litva. Ta baltska država bo Kijevu poslala na desetine protiletalskih topov tipa L70, strelivo in dva helikopterja Mi-8, je na Twitterju zapisal obrambni minister Anusauskas.

Po njegovih besedah znaša skupna vrednost novega svežnja pomoči okoli 125 milijonov evrov. Kdaj naj bi napovedano pomoč dostavili, minister ni navedel.

12.01 Na srečanju v Nemčiji novi pozivi k dobavi orožja Ukrajini

Zahodne zaveznice morajo okrepiti svojo vojaško pomoč Ukrajini v tem odločilnem času njenega boja proti ruski agresiji, je ob začetku srečanja kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Nemčiji danes dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Naj pospešijo dobave orožja, je zbrane pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Še bolj se moramo potruditi. To je odločilen trenutek za Ukrajino," je ob začetku srečanja predstavnikov približno 50 držav v ameriškem letalskem oporišču Ramstein na zahodu Nemčije dejal Austin. "Ukrajinski narod nas opazuje, Kremelj nas opazuje, zgodovina nas opazuje," je poudaril in ponovil, da bodo zaveznice podpirale samoobrambo Ukrajine, dokler bo treba.

Zbrane je prek videopovezave že nagovoril tudi ukrajinski predsednik Zelenski in se na zaveznice obrnil s pozivom, naj pospešijo dobave orožja njegovi državi. Opozoril je, da Rusija zbira svoje sile, a "mi moramo biti hitrejši", saj ruski teror ne dopušča razprav.

Partnerske države po njegovih besedah tudi ne bi smele "barantati o različnem številu tankov, ampak začeti dobavljati orožje, ki bo ustavilo zlo". Kot že večkrat do zdaj se je sicer zahvalil za dozdajšnjo podporo, a naj bi ta prihajala prepočasi. Od današnjega srečanja pričakuje konkretne odločitve o dostavi letal, raket in topništva z velikim dosegom, poročajo tuje tiskovne agencije.

11.40 Kremelj: Zahodni tanki za Kijev ne bodo spremenili ničesar

Kremelj je prepričan, da dobava zahodnih tankov Kijevu na terenu ne bi veliko spremenila. Posledice take dobave pa bi bile negativne za Ukrajino, je danes opozoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zadnje izjave Moskve prihajajo ob današnjem srečanju zahodnih zaveznic, na katerem bodo govorili o nadaljnji vojaški pomoči Kijevu.

"Ne bi smeli pretiravati s pomenom takšnih dobav v smislu zmožnosti, da se kaj spremeni," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Peskov.

Po njegovem mnenju bo to pomenilo dodatne težave za Ukrajino, vendar ne bo spremenilo ničesar v smislu napredovanja ruske strani pri doseganju njenih ciljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede morebitne odločitve o dobavi bojnih tankov Ukrajini, o čemer bi lahko danes na srečanju v nemškem Ramsteinu odločali predstavniki zahodnih zaveznic, je Peskov dejal, da bo to imelo negativne posledice za Ukrajino.

"Posledice bodo zagotovo negativne," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. "Večkrat smo že povedali, da te dobave načeloma ne morejo spremeniti ničesar, bodo pa pomenile dodatne težave za Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo," je opozoril.

Kot je ob tem še dejal, se "strokovnjaki popolnoma zavedajo težav, ki spremljajo takšne dobave. Vsi ti tanki potrebujejo vzdrževanje in popravila," je pojasnil.

11.11 V Beogradu zaradi skupine Wagner ovadena direktor obveščevalne agencije in ruski veleposlanik

Skupina protivojnih aktivistov je v Beogradu kazensko ovadila direktorja srbske varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina, ruskega veleposlanika v Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka ter več pripadnikov proruskih organizacij zaradi "mobilizacije Srbov za vojno v Ukrajini" oziroma sodelovanja s skupino Wagner, poroča Radio Slobodna Evropa.

Skupina ruskih in ukrajinskih protivojnih aktivistov Oktober je z beograjskim odvetnikom Čedomirjem Stojkovićem vložila kazenske ovadbe na višje državno tožilstvo v Beogradu zaradi dejanj, povezanih z rusko paravojaško skupino Wagner.

Vsi ovadeni po besedah Stojkovića sodelujejo pri mobilizaciji srbskih državljanov za vojno v Ukrajini.

"Utemeljeno sumimo, da je Aleksandar Vulin kot direktor Bie izdajal ukaze in usmeritve, da se ne preprečuje delovanja skupine Wagner v Srbiji," je izjavil Stojković.

O Harčenku je dejal, da je šef organizacije, ki na ozemlju Srbije mobilizira srbske državljane za sodelovanje v vojni, po drugi strani pa srbskim državljanom omogoča finančna sredstva ter jim daje napotke, kako naj se prijavijo za vojno v Ukrajini oziroma za usposabljanje v ruski vojski. Stojković je izpostavil, da ima ruski veleposlanik po dunajski konvenciji imuniteto, a se mu jo po 32. členu te konvencije lahko odvzame.

8.55 Britanci: Za Wagner se bori 50 tisoč plačancev

Ruska najemniška vojska Wagner je konec preteklega leta tudi uradno odprla prvo podjetje v Rusiji, danes v dnevnem poročilu o dogajanju v Ukrajini poroča britansko obrambno ministrstvo. Podjetje "PMC Wagner Centre" je uradno registrirano za "poslovno svetovanje", saj so najemniške vojske uradno v Rusiji prepovedane. Po poročanju Britancev ima Wagner pod svojim okriljem zdaj okoli 50 tisoč pripadnikov, ki so večinoma nameščeni v Ukrajini in delujejo kot del ruskih okupatorskih sil.

8.25 Zelenski z neposrednim pozivom Nemčiji k dobavi leopardov

Po nizu pritiskov je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Nemčijo neposredno pozval, naj njegovi državi pošlje tanke leopard, ki da jih potrebujejo za obrambo. Pred srečanjem kontaktne skupine za pomoč Ukrajini, ki bo razpravljala prav o dobavi novega orožja, je zavrnil obotavljanje Nemčije, češ da bo poslala tanke, če to storijo tudi ZDA.

"Odrasli ljudje ste. Lahko se tako pogovarjate še šest mesecev, a v naši državi ljudje umirajo vsak dan," je Zelenski v četrtek zvečer dejal v pogovoru za nemško televizijo ARD. "Drugače povedano: ali lahko dostavite leoparde ali ne? Potem nam jih predajte," je pozval Berlin, naj jim priskrbi težje tanke, za katere Kijev prosi že kar nekaj časa.

"Saj mi ne napadamo, če koga to skrbi. Ti leopardi ne bodo prečkali Rusije. Mi se branimo," je še zatrdil o tankih, katerih dobavo iz katerekoli države mora Nemčija kot proizvajalka prehodno odobriti.

Zelenski je sicer izrazil hvaležnost za dosedanje pošiljke orožja iz Nemčije, a Ukrajina potrebuje težje orožje, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija dpa.

7.10 Priprave na poraz v Ukrajini? Rusi oborožujejo Moskvo.

Rusi so začeli v prestolnici nameščati obrambne sisteme, poroča The Guardian. Na večje število zgradb državnih ustanov, kot je obrambno ministrstvo, je ruska vojska namestila sisteme za protizračno obrambo. Rusi so ob tem dejali, da so sistemi namenjeni zaščiti tako pred raketami kot pred brezpilotnimi letalniki.

Zahodni analitiki menijo, da se je uradni Kremelj za nameščanje orožja v prestolnici odločil zaradi napovedi Zahoda, da bo Ukrajini poslal še več orožja. Nervozo Moskve so včeraj nakazali tudi ruski politiki, ki so s histeričnimi izjavami opozarjali zahodne države, da naj dobro premislijo, ali res želijo pošiljati orožje Ukrajini.

Nekdanji ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je včeraj dejal, da se Rusija ne bo takoj sprijaznila s porazom v Ukrajini. "Poraz jedrske sile v konvencionalni vojni lahko povzroči izbruh jedrske vojne. Jedrske sile v zgodovini še nikoli niso izgubile konfliktov, od katerih je odvisna njihova usoda," je zapisal Medvedjev in poudaril, da bi morali to razumeti vsi. "Tudi zahodni politiki, ki so ohranili vsaj še kanček inteligence," je še dejal Medvedjev.

Tudi Kremelj je včeraj Zahod opozoril pred stopnjevanjem konflikta v Ukrajini, če bo Kijevu dobavil orožje dolgega dosega. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medijem dejal, da bi to lahko bilo nevarno, saj bi konflikt dvignilo na novo raven, kar ne bi bilo dobro z vidika globalne in evropske varnosti.

7.05 ZDA nadaljujejo vojaško pomoč Ukrajini

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v četrtek sporočil, da bodo ZDA Ukrajini namenile nov sveženj varnostne pomoči za obrambo pred rusko agresijo. Kot je dejal, bodo ZDA Ukrajini namenile dodatna oklepna in bojna vozila, sisteme za zračno obrambo ter drugo opremo v skupni vrednosti 2,5 milijarde dolarjev.

Ta paket pomoči bo Ukrajini zagotovil več sto dodatnih oklepnih vozil, vključno z oklepnimi transporterji stryker, pehotnimi bojnimi vozili bradley in visoko mobilnimi večnamenskimi kolesnimi vozili, je dejal. Sveženj vključuje tudi nujno dodatno podporo Ukrajini za zračno obrambo, vključno z več sistemi zračne obrambe avenger in raketami zemlja-zrak, ter dodatno strelivo, ki so ga ZDA že prej zagotovile, je sporočil Blinken.

"Paket vsebuje tudi naprave za nočno opazovanje, strelivo za osebno orožje in druge stvari za podporo Ukrajini, ki pogumno brani svoje ljudi, suverenost in ozemeljsko celovitost," je dejal.

"Rusija bi lahko sama končala to vojno že danes. Dokler tega ne bo storila, bomo Ukrajini pomagali," je zagotovil Blinken.

S tem paketom, ki znaša 2,5 milijarde dolarjev, bo skupna ameriška vojaška pomoč Ukrajini od začetka mandata sedanje vlade po njegovih besedah znašala 27,5 milijarde dolarjev. Gre za 30. paket pomoči od avgusta 2021, Rusija pa je Ukrajino napadla februarja lani.

Blinken je ob tem čestital več kot 50 državam, ki prav tako pomagajo Ukrajini, in izrazil hvaležnost ameriškemu kongresu, ki potrjuje pomoč. Ta zadnji paket pomoči že prihaja iz proračuna za letos, ki ga je kongres potrdil konec lanskega leta. V njem je za pomoč Ukrajini namenjenih 45 milijard dolarjev.

7.00 Kontaktna skupina za pomoč Ukrajini o nadaljnji dobavi orožja

 V letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji bo danes tretje srečanje kontaktne skupine za pomoč Ukrajini. Kijev od zaveznic pričakuje odločno podporo v obliki težkega orožja, kar je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg tudi obljubil. Moskva medtem svari pred stopnjevanjem konflikta, če bi Zahod Kijevu dobavil orožje dolgega dosega.

Srečanje bo gostil ameriški obrambni minister Lloyd Austin, namenjeno pa bo predstavitvi razmer v Ukrajini in izmenjavi pogledov, kako dodatno okrepiti podporo Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že nekaj časa opozarja, da Ukrajina potrebuje dodatno orožje, glede današnjega srečanja pa ima visoka pričakovanja.

Največ pozornosti bo najverjetneje posvečeno dobavi tankov leopard. Nemčija ima kot proizvajalka pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav. Po poročanju nemških medijev je kancler Olaf Scholz pripravljen dovoliti dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, a pod pogojem, da ZDA dajo na voljo svoje tanke abrams.

Nekatere zaveznice so dodatno vojaško pomoč Ukrajini naznanile že pred srečanjem. Velika Britanija je Kijevu obljubila 14 tankov challenger 2 in 600 raket brimstone. ZDA so Kijevu obljubile oklepna bojna vozila bradley, Francija visoko mobilne oklepnike AMX-10 RC, Nizozemska pa sistem zračne obrambe patriot.

Srečanja kontaktne skupine se bodo udeležili visoki predstavniki več deset držav, tako članic kot nečlanic Nata. Iz Slovenije bosta na njem sodelovala državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš.

Ne spreglejte