Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
11.24

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,71
Islamska država zapor vojna Rusija Ukrajina

Natisni članek

Nedelja, 16. 6. 2024, 11.24

1 mesec, 1 teden

V ruskem zaporu osvobodili talca in ubili zapornike, ki so ju zadrževali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,71
zapor | "V posebni operaciji so kriminalce likvidirali, paznika pa sta bila osvobojena in nista poškodovana," so sporočili iz urada za prestajanje zaporne kazni. | Foto Shutterstock

"V posebni operaciji so kriminalce likvidirali, paznika pa sta bila osvobojena in nista poškodovana," so sporočili iz urada za prestajanje zaporne kazni.

Foto: Shutterstock

V zaporu v ruskem Rostovu so danes v posebni akciji osvobodili paznika, ki so ju za talca vzeli zaporniki, slednje pa ubili, je sporočil ruski urad za prestajanje zaporne kazni. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP števila ubitih niso sporočili.

Ruska tiskovna agencija Interfax medtem poroča, da je talce zajelo šest domnevnih pripadnikov Islamske države, ki naj bi v zameno za njihovo izpustitev zahtevali avtomobil in nemoten odhod iz zapora.

"V posebni operaciji so kriminalce likvidirali, paznika pa sta bila osvobojena in nista poškodovana," so sporočili iz urada za prestajanje zaporne kazni.

Islamska država je sicer prevzela odgovornost za teroristični napad na koncertno dvorano v Moskvi konec marca letos, v katerem je umrlo 144 ljudi. Zaradi suma vpletenosti v enega najbolj smrtonosnih napadov v ruski zgodovini so prijeli več kot 20 ljudi, vključno s štirimi domnevnimi napadalci, ki imajo tadžikistansko državljanstvo, poroča AFP.

V osnutku skupne izjave konference o Ukrajini tudi o jedrskih vprašanjih

Osnutek skupne izjave mirovne konference o Ukrajini, ki se danes nadaljuje v švicarskem letovišču Bürgenstock, med drugim omenja nedopustnost uporabe jedrskega orožja in izkoriščanja prehranske varnosti v vojne namene ter predvideva izmenjavo vojnih ujetnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prva točka osnutka skupne izjave navaja, da mora biti vsaka uporaba jedrske energije varna in da morajo ukrajinske jedrske elektrarne, vključno z elektrarno Zaporožje, delovati varno pod nadzorom Ukrajine in Mednarodne agencije za jedrsko energijo ter v skladu z njenimi načeli, navaja tiskovna agencija Reuters.

Vsaka grožnja ali uporaba jedrskega orožja v kontekstu potekajoče vojne proti Ukrajini je nedopustna, še piše v osnutku.

Drugi poudarek je, da se prehranske varnosti ne sme uporabljati kot orožje in da morajo biti ukrajinski kmetijski proizvodi tržno dostopni zainteresiranim tretjim državam. Ob tem naj bi voditelji v izjavi posebej poudarili zagotavljanje proste in varne tržne plovbe v Črnem in Azovskem morju.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Samo Ukrajina lahko odloči

Tretja točka v osnutku pa je po poročanju Reutersa celovita izmenjava vojnih ujetnikov, vključno z "vsemi deportiranimi in nezakonito razseljenimi ukrajinskimi otroki in vsemi drugimi nezakonito pridržanimi ukrajinskimi civilisti".

"Verjamemo, da je za doseg miru potrebno sodelovanje in dialog med vsemi deležniki. Ustanovna listina ZN, vključno z načeli spoštovanja teritorialne celovitosti in suverenost vseh držav, lahko služi in bo služila kot podlaga za doseganje celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je zapisano v osnutku sklepov. Ob tem je zapisano tudi, da morajo biti konkretni ukrepi sprejeti z angažmajem vseh deležnikov.

Rusija na vrh sicer ni bila povabljena, je pa švicarska vlada kot gostiteljica vrha sporočila, da bo cilj srečanja "skupaj opredeliti časovni načrt", kako Moskvo in Kijev vključiti v bodoči mirovni proces.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Švici zavzel za oblikovanje mednarodnega dogovora o končanju vojne, za katerega upa, da bi ga podprla tudi Rusija.

"Skupaj se moramo odločiti, kaj pomeni pravičen mir in kako ga doseči"

"Skupaj se moramo odločiti, kaj pomeni pravičen mir in kako ga doseči. Nato bomo to posredovali predstavnikom Rusije, da bi lahko na drugem mirovnem vrhu določili pravi konec vojne," je v soboto v Bürgenstocku dejal Zelenski.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v soboto opozoril, da trajen mir ne sme biti dosežen za ceno "kapitulacije Kijeva".

Na konferenci, ki se bo končala danes, sodeluje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Danes bo med govorci na delovnem omizju o humanitarnih vidikih, nastopila bo tudi na delovnem plenarnem zasedanju ter se udeležila zaključnega plenarnega zasedanja, na katerem pričakujejo sprejetje skupne izjave.

Vladimir Putin
Novice Putin postavil pogoje za konec vojne. Odzval se je Zelenski.
ruski bombnik Su-24
Novice Ruski bombnik vstopil v švedski zračni prostor
Ne spreglejte