Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 1. 2016,
13.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Finska migranti begunci

Petek, 22. 1. 2016, 13.19

7 let, 12 mesecev

"Pri nas žene ne morete kupiti!"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Ženska bo vaša žena le, če bo to samo želela, pri nas so ženske in moški enakopravni," povedo migrantom, ki se udeležujejo tečajev o finskih vrednotah in načinu življenja.

Migrantom, ki so prišli na Finsko, lani jih je bilo 32 tisoč, tamkajšnje notranje ministrstvo in policija ponujata tečaje za lažjo prilagoditev na življenje na Finskem. S tem naj bi jim pomagali lažje razumeti predvsem tiste značilnosti in vrednote, ki so precej drugačne od tistih v njihovih domovinah. Tečaji kot pomoč za integracijo in večjo javno varnost Ena od zahtevnejših tem, kjer je med domačini in migranti zaznati velik razkorak, je odnos do žensk, poroča britanska medijska hiša BBC. Velik pomen tem tečajem pripisujejo tudi finske oblasti, ki jih skrbi rast števila spolnih napadov v državi. Lansko jesen so obsodili tri iskalce azila zaradi posilstva, tudi v Helsinkih pa so, podobno kot v Kölnu in Stockholmu, na novoletno noč zaznali več primerov spolnega nadlegovanja in napadov. Žrtve so, kot je poročala policija finskega glavnega mesta, storilce opisale z besedama "bližnjevzhodni videz". Mlajši moški in ženske lažje sprejmejo idejo o enakopravnosti spolov "Moški in ženske lahko gredo ven skupaj zvečer na zabave – a zapomnite si: tudi če se vam ženska med plesom zelo približa in ima na sebi mini krilo, to ne pomeni, da želi z vami iti v posteljo," so še lahko slišali migranti na tečaju.

Kot je še poročala finska dopisnica omenjene britanske medijske hiše, nekateri mlajši poslušalci iz Iraka, ki govorijo sprejemljivo angleščino in tudi že kakšno besedo finščine, sprejemajo te lekcije z odobravanjem. Tudi edini poslušalki v razredu, ki ga je obiskala poročevalka, so besede o enakopravnosti žensk iz ust dinamične finske predavateljice izvabile skromen nasmeh.

Predvsem starejši ne razumejo niti besed niti njihovega pomena Toda pri mnogih preostalih, predvsem starejših moških poslušalcih, ki jim je še vedno treba vse sproti prevajati v arabščino, te iste vsebine izzivajo čudenje ali celo neodobravanje. Poročevalka je zaznala veliko začudenja tudi med zelo mladimi Afričani. "Finska je zelo liberalna država, moramo se še veliko naučiti," ji je povedal somalijski najstnik. "To je neverjetno," mu pristavi malijski vrstnik. "V moji državi ženska ne gre nikamor ven brez moža ali brata."

Zdaj že niso več tako začudeni kot prvič, ko so videli, da taksije vozijo tudi ženske, je še zapisala poročevalka. Toda ob koncu tečaja ostaja en Iračan nepopustljiv: "Finska je čudovita – toda ko se jaz poročim, bo moja žena gospodinja, ki bo kuhala tisto, kar je meni všeč. Zagotovo pa ne bo šla v diskoteke."

Ženske si bolj kot moški želijo "finskega ravnanja" Med vsebinami, pri katerih je med migranti tečajniki prav tako mogoče zaznati začudenje in neodobravanje, sta istospolnost in to, da moški v finskih družinah prav tako sodelujejo pri gospodinjskih opravilih. "Če moških, ki prihajajo iz bistveno drugačnih in konservativnih kultur, takoj ne ozavestimo, da ima Finska svoja pravila in navade, ki jih je treba upoštevati, njihova integracija ne bo nikoli mogoča," odločno svari finska predavateljica.

Dodala je še, da je v slabega pol leta, odkar predava na teh tečajih, do nje pristopilo veliko žensk, ki so ji diskretno potožile, da jih njihovi možje ne obravnavajo na finski način. Moški pa so, še pravi, pokazali veliko zanimanja za kazenski zakonik in zdaj natančno vedo, kaj jih lahko doleti, če se bodo nespodobno dotikali žensk ali z njimi kakorkoli drugače neprimerno ravnali. "Zaradi nekaj kriminalcev še nismo vsi nevarni!" Poročevalka je v begunski center, kjer je poslušala tečaj, prispela v spremstvu treh policistov. Vidno vznemirjen ob policijski navzočnosti je mišičasti Iračan pristopil k njej in jo previdno šepetajoče vprašal: "Ali res morate biti v spremstvu treh policistov? Prosim, prosim, zaradi nekaj kriminalcev si nikar ne mislite, da smo vsi iskalci azila nevarni."

Ne spreglejte