Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

5

Natisni članek

ZDA Ukrajina Volodimir Zelenski Donald Trump

Sreda, 25. 9. 2019, 17.10

4 leta, 6 mesecev

Prepis telefonskega pogovora kaže, da je Trump Zelenskega prosil za uslugo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

5

Donald Trump |  "Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil pregon številnih ljudi, ki so hoteli kaj izvedeti," je med drugim dejal Trump. | Foto Reuters

"Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil pregon številnih ljudi, ki so hoteli kaj izvedeti," je med drugim dejal Trump.

Foto: Reuters

Bela hiša je objavila prepis telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki dokazuje, da je Trump Zelenskega prosil za uslugo pri preiskavi sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Ukrajinski predsednik je sicer ob robu Generalne skupščine ZN danes zanikal, da bi v zvezi s preiskavo Bidnovega sina nanj kdorkoli pritiskal.

Prepis telefonskega pogovora med voditeljema držav je bil poln hvale Donalda Trumpa na račun Volodimirja Zelenskega in obratno, pri čemer Ukrajinec ni pozabil poudariti, da je Trump njegov velik vzornik ter da je med zadnjim obiskom v New Yorku stanoval v Trumpovi stolpnici. Trump je v pogovoru Zelenskemu čestital za zmago na volitvah in nato kritiziral evropske države na čelu z Nemčijo, da ne storijo dovolj za pomoč Ukrajini. Zelenski se je s tem strinjal.

š
Novice Šarec se je srečal z zakoncema Trump

Trump prosil Zelenskega za uslugo

Strinjal se je tudi s ponavljanjem Trumpove trditve, da so bile ZDA "zelo dobre do Ukrajine", nato je predsednik ZDA v pogovoru še napadel nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, nazadnje pa predsednika Ukrajine prosil za uslugo.

Prosil ga je, ali lahko posluša njegovega odvetnika Rudyja Giulianija in pravosodnega ministra ZDA Williama Barra, ki mu bosta razložila, za kaj gre. "Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil pregon številnih ljudi, ki so hoteli kaj izvedeti," je v omenjenem telefonskem pogovoru med drugim dejal Trump.

Nancy Pelosi
Novice Pelosijeva odredila začetek preiskav za odstavitev Trumpa

Zelenski po srečanju s Trumpom: Nihče ni pritiskal name

Zelenski se je danes ob robu splošne razprave Generalne skupščine Združenih narodov sestal tudi s Trumpom in poudaril, da ni nihče pritiskal nanj v zvezi s preiskavo Bidnovega sina. Dodal je še, da je bil njegov julijski pogovor s Trumpom običajen pogovor. Poudaril je tudi, da ima Ukrajina dobre odnose z ZDA, on sam pa da se ne želi vmešavati v predvolilni boj v ZDA. Trump je po pogovorih dejal, da si želi, da bi Ukrajina zaustavila korupcijo, in spet zavrnil, da bi pritiskal na Zelenskega v povezavi z Bidnom.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je sicer v torek prav zaradi tega napovedala začetek preiskav pred uradnim postopkom za odstavitev predsednika zaradi kršenja zakonov. Poleg tega je ameriški senat soglasno, torej tudi s podporo vseh republikancev, potrdil resolucijo, ki od vlade zahteva, naj pristojnim kongresnim odborom preda poročilo žvižgača, ki je prijavil Trumpa zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom.

Donald Trump
Novice Trump in njegovi zagovorniki se norčujejo iz Grete Thunberg #video
Donald Trump
Novice Trump: ZDA si ne želijo spopadov z nobeno državo
Donald Trump
Novice Trump grozi, da bo zaprte borce IS izpustil na evropskih mejah
Donald Trump
Novice Trump naj bi Ukrajini ponujal denar in orožje v zameno za preiskavo sina Josepha Bidna
Ne spreglejte