Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2018,
10.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

15

Natisni članek

Ura premik ure Jean Claude Juncker

Petek, 31. 8. 2018, 10.05

5 let, 7 mesecev

Evropska komisija bo predlagala ukinitev premikanja ure #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

15

Evropska komisija bo na podlagi javnega posvetovanja, na katerem se je 84 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno, predlagala ukinitev poletnega oziroma zimskega časa. Članice naj bi se nato same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.

Kot je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije, je bila danes sprejeta politična odločitev, da bodo predlagali spremembo direktive, ki ureja premikanje ure dvakrat letno. Predlog bodo podali Evropskemu parlamentu in državam članicam, ki naj bi se nato same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.

Kdaj bo Evropska komisija podala uradni predlog in kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev, še ni znano.

Kot je dejal Juncker v jutranji oddaji ZDF, ni smiselno spraševati ljudi, kaj mislijo, potem pa ignorirati njihovega mnenja. "Ljudje to želijo, mi bomo to naredili," je še poudaril. | Foto: Reuters Kot je dejal Juncker v jutranji oddaji ZDF, ni smiselno spraševati ljudi, kaj mislijo, potem pa ignorirati njihovega mnenja. "Ljudje to želijo, mi bomo to naredili," je še poudaril. Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je napovedal, da bo v EU od zdaj le še poletni čas. "Glasovanje je bilo jasno. Večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi trajen poletni čas. Tako tudi bo," je danes dejal za nemško televizijo ZDF.

Rezultati vprašalnika, v okviru katerega je več kot 4,6 milijona Evropejcev podalo mnenje o ureditvi poletnega časa, so pokazali, da je velika večina Evropejcev proti premikanju ure. Po neuradnih podatkih, ki so ta teden pricurljali v javnost, se je 80 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je prepričan, da bo zato od zdaj v EU le še poletni čas. Kot je dejal, se bo pri Evropski komisiji zavzel za pripravo ustreznega zakonodajnega predloga, nato pa so na potezi države članice in Evropski parlament.

V Sloveniji smo premik ure uvedli leta 1982. | Foto: Thinkstock V Sloveniji smo premik ure uvedli leta 1982. Foto: Thinkstock

premik ure
Novice Evropejci so proti premikanju ure #video

Juncker: Ljudje to želijo, mi bomo to naredili

Kot je dejal Juncker v jutranji oddaji ZDF, ni smiselno spraševati ljudi, kaj mislijo, potem pa ignorirati njihovega mnenja. "Ljudje to želijo, mi bomo to naredili," je še poudaril. Oceno zdaj veljavne direktive je z resolucijo o poletnem času februarja letos zahteval Evropski parlament, ki je od komisije zahteval tudi pripravo sprememb, če bodo potrebne.

Po sedanji zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. Ureditev poletnega časa na ravni EU velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove.

Večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi, da bi bil poletni čas trajen čas in da ne bi premikali ure. | Foto: Thinkstock Večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi, da bi bil poletni čas trajen čas in da ne bi premikali ure. Foto: Thinkstock

Samsung Galaxy S8
Novice Premik na trgu pametnih telefonov: kakšni bodo od zdaj naprej?

V Evropski uniji velja ureditev poletnega časa od leta 1980, kar zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Nekatere članice pa so poletni čas začele uporabljati že pred tem. V Sloveniji so tako kot drugod v nekdanji Jugoslaviji premik ure uvedli leta 1982.

premik ure
Novice O premikanju urnih kazalcev lahko odločate tudi vi

Iz Evrope prihajajo pozitivni odzivi glede na odločitev evropske komisije, Italija pa je za zdaj kritična. Odpravo premikanja ure je sicer že pred tem zagovarjalo več držav EU, med drugim Litva, Finska, Poljska in Švedska.

Ne spreglejte