SiolNET. Novice Slovenija
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropejci so proti premikanju ure #video

0,97

termometer

Premikanje kazalcev dvakrat na leto je zbudilo zanimanje na višji ravni, saj se je tudi Evropska komisija začela spraševati, ali je to dejanje sploh smiselno. V spletni anketi namreč državljane EU sprašuje, ali bi bilo dobro ohraniti premikanje ure na poletni in zimski čas ali ne, so poročali v oddaji Danes na Planet TV. 

Anketa Evropske komisije je povsem nepričakovano sprožila množičen odziv. Od 4. julija je svoje mnenje oddalo že več kot milijon ljudi. Anketa je o premikanju ure doživela mešan odziv. Zagovorniki so prepričani, da s premikom ure prihranimo pri energiji. Nasprotniki pa opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na naše razpoloženje in splošno zdravje. 

Premik ure vpliva na zdravje in nesreče

V spletni anketi sprašujejo, ali ljudje želijo, da se opusti premik ure na zimski oziroma poletni čas ter po katerem od teh časov bi si želeli imeti ustaljene urne kazalce.

Če sta za prvoten namen prestavljanja ure veljala predvsem izkoristek dnevne svetlobe in posledično manjša poraba elektrike v tovarnah, danes študije navajajo celo več negativnih posledic - vse od zdravstvenih težav, utrujenosti, depresije in srčnih infarktov. V času premika ure naj bi bilo tudi več delovnih in prometnih nesreč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin