SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premierka Bratuškova: Imamo potreben kapital za naše banke

4

termometer

 | Foto:
Slovenija ima finančna sredstva, da bo lahko pomagala svojim bankam, če bi se izkazalo, da te potrebujejo več kapitala, kot je bilo sprva pričakovano, je za Handelsblatt zagotovila Alenka Bratušek.

Slovenska premierka je v pogovoru za nemški poslovni dnevnik Handelsblatt izrazila upanje, da skupna vsota slabih posojil v slovenskih bankah ne bo presegla sedem milijard evrov, kolikor znaša ocene centralne banke.

"Če se bo izkazalo, da je vsota nekoliko višja, potem bo vlada pripravljena pokriti dodatne potrebe po kapitalu. Imamo potrebna finančna sredstva," je zagotovila.

Na vprašanje, ali bodo morale evropske partnerice rešiti Slovenijo, je ponovila, da "lahko svoje težave rešimo sami" in da smo storili že veliko. Poudarila je, da Slovenije ne gre primerjati z drugimi državami, ki so že prejele pomoč, kot so Grčija, Portugalska in Španija, češ da je zadolženost Slovenije s 54 odstotki BDP-ja precej pod evropskim povprečjem.

Bratuškova, ki se je nedavno mudila pri nemški kanclerki Angeli Merkel, je na vprašanje Handelsblatta, ali bi Slovenija lahko sama financirala veliko večje potrebe bank po kapitalu, odvrnila: "Ne želim ugibati o rezultatih stresnih testov. Menim, da potrebe ne bodo veliko višje. Tudi v tem primeru bi jih morali zadovoljiti."

Premierka je povedala, da bo vlada v kratkem pripravila ukrepe za največjo slovensko banko NLB. "Najbolj pomembno pa je, da pridemo do pravih številk in bančni sektor temeljito počistimo. Ne sme se zgoditi, da bi morali vse skupaj v pol leta ponoviti."

Bančni analitiki, kot omenjajo tuji mediji, se bojijo, da bodo testi razkrili veliko večjo vsoto slabih posojil, kot kažejo uradne številke, ki so jih zbrali v centralni banki in bankah samih.

Premierka je zatrdila, da je namera vlade o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja s trenutnih 7,9 odstotka do leta 2015 na manj kot tri odstotke povsem realistična. "Primanjkljaj brez upoštevanja bančnih obremenitev znaša 4,4 odstotka. Moja vlada dela šele tri mesece, a nam je uspelo že veliko: povišali smo davek na dodano vrednost in davek na loterijske srečke ter v sodelovanju s sindikati znižali stroške javnega sektorja. Če bi vse te ukrepe sprejeli že v začetku leta, bi bil primanjkljaj le 0,3-odstoten." Priznala je, da višji davki vplivajo na konjukturo, da pa je vlada poskušala sprejeto kombinacijo ukrepov, ki bi gospodarstvo čim manj obremenili. "Na izbiro smo imeli slabe alternative, izbrali smo najmanj slabo."

Bratuškova je izrazila prepričanje, da bo njena vlada preživela nasprotovanje javnosti nepriljubljenim ukrepom. "Prepričana sem, da ljudje razumejo nujo po reformah. Kritizirajo nas, češ da to delamo zaradi EU-ja ali Nemčije. To ne drži: to delamo za Slovenijo." Dodala je, da v Sloveniji potrebujemo več investicij, tudi v javnem sektorju. "Slovenija je izvozno naravnana država, ki veliko izvaža v Nemčijo. Ko se bo tam povečalo povpraševanje, bo to tudi nam pomagalo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin