Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2017,
10.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

7

Natisni članek

neodvisnost Španija Carles Puigdemont Katalonija

Četrtek, 2. 11. 2017, 10.31

6 let, 5 mesecev

Hude težave za človeka, ki je želel neodvisno Katalonijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

7

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Špansko tožilstvo je za odstavljenega katalonskega predsednika vlade Carlesa Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki se nahajajo v Bruslju in se danes niso zglasili na sodišču, zahtevalo izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo. Sodišče je zahtevi ugodilo, vendar nalog še ni izdan. Dokler se to ne bo zgodilo, se lahko Puigdemont še vedno prosto giblje.

Izdaja evropskega pripornega naloga pomeni, da Puigdemont ne bo mogel sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah v Kataloniji, ki jih je španska vlada razpisala za 21. december.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, prime in preda državi, ki je nalog izdala.

Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja. Če bo španska sodnica Carmen Lamela ugodila zahtevi tožilstva, bi lahko torej belgijski organi pregona Puigdemonta in ministre nemudoma pridržali ter jih nato izročili Španiji

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, članom njegove vlade in članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj, kjer naj sicer ne bi nameraval zaprositi za azil.

Puigdemont si želi le svobodno govoriti, zatrjuje. | Foto: Reuters Puigdemont si želi le svobodno govoriti, zatrjuje. Foto: Reuters

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali danes zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina se je odzvala pozivu, omenjene peterice pa pričakovano ni bilo. Španski mediji so že dopoldne poročali, da naj bi tožilstvo zanje izdalo zahtevo za evropski zaporni nalog.

Da se bo to res zgodilo, je nakazala tudi današnja odločitev tožilstva, da za devet obtoženih ministrov, ki so prišli na sodišče, zahteva preiskovalni pripor. Sodnica Carmen Lamela je ugodila prošnji tožilstva. Ministri so tako ostali v priporu.

Le eden od njih, nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila, ima pravico do plačila varščine. Zahtevo so utemeljili s tem, da je Vila prejšnji teden odstopil s svojega položaja tik pred razglasitvijo neodvisnosti Katalonije. Vila bo lahko ostal na prostem, če plača 50.000 evrov varščine. Ali je Vila vplačal varščino, ni znano.

Puigdemont je pozval k izpustitvi odstavljenih katalonskih ministrov. Puigdemont, čigar nagovor je predvajala katalonska regionalna televizija, se je oglasil iz Belgije, kamor se je zatekel s štirimi ministri. "Kot predsednik legitimne katalonske vlade zahtevam izpustitev ministrov ter podpredsednika vlade Oriola Junquerasa," je poudaril Puigdemont.

Odvetnik napovedal, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je sicer že v sredo povedal, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali. Dejal je še, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji.

Na zaslišanje na vrhovno sodišče so medtem danes prišli obtoženi člani razpuščenega katalonskega parlamenta, med njimi nekdanja predsednica Carme Forcadell. Sodišče je na zahtevo njihovih odvetnikov zaslišanje preložilo na 9. november.

"Niste sami," so vzklikali podporniki odstavljenih članov katalonske vlade. | Foto: Reuters "Niste sami," so vzklikali podporniki odstavljenih članov katalonske vlade. Foto: Reuters

90 odstotkov volivcev za neodvisnost Katalonije

Prejšnji teden je španski premier Mariano Rajoy razrešil regionalni parlament in pozval k lokalnim volitvam. To se je zgodilo po tem, ko so katalonski zakonodajalci glasovali za razglasitev neodvisnosti bogate severovzhodne pokrajine. Pred tem se je na referendumu 90 odstotkov volivcev zavzelo za neodvisnost Katalonije. Udeležba je bila 43-odstotna.

Španska centralna banka Katalonijo svari pred recesijo
Španska centralna banka je danes opozorila, da Kataloniji grozi recesija, če kmalu ne bo končana kriza v regiji. "Resna in dolga kriza" bo katalonsko gospodarstvo potisnila v recesijo med letoma 2017 in 2019, je opozorila centralne banke povzela francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Ne spreglejte