Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
7.18

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

selitev gradnja Infekcijska klinika

Sreda, 5. 6. 2024, 7.18

2 tedna, 1 dan

Pred začetkom gradnje bodo preselili urgentne ambulante za odrasle in otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Infekcijska klinika | Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC. | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC.

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Pred začetkom gradnje nove infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes preselili urgentne ambulante za odrasle in urgentne otroške ambulante. Urgenca te klinike bo tako naslednjih 18 mesecev delovala v prostorih nekdanjega Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), ki je zdaj del glavne stavbe UKC Ljubljana.

Predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb je v ponedeljek napovedal, da bodo urgentno odraslo in urgentno otroško ambulanto s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja preselili v nekdanji objekt ZVD, ki je bil obnovljen v času covid-19. "Gre za v bistvu relativno nove prostore, ki so v primerjavi z našo sedanjo urgentno ambulanto modernejši in omogočajo sočasno obravnavo večjega števila bolnikov," je dejal v izjavi za medije.

Objekt stoji za pediatrično kliniko, vhod za paciente z infekcijskimi boleznimi pa bo s Korytkove ulice. Ambulanti bosta na novi lokaciji predvidoma začeli delovati ob 12. uri, so pojasnili v UKC Ljubljana.

V objektu bo skupaj 12 postelj za odrasle in otroke 

V objektu bo skupaj 12 postelj za odrasle in otroke. Kot je dejal Jereb, gre za postelje, na katerih bolnika opazujejo, ali potrebuje bolnišnično obravnavo ali ne. "Če potrebuje bolnišnično obravnavo, ga bomo napotili za sprejem na infekcijsko kliniko, v tem trenutku še na staro lokacijo na Japljevo ulico 2, čez dober teden pa na Vrazov trg," je dejal. Na dan sicer sprejmejo nekaj več kot 20 bolnikov, in sicer več otrok kot odraslih.

Jereb je opozoril, da bodo imeli tudi v novih prostorih težave s pretočnostjo sistema, saj je dotok bolnikov z akutnimi okužbami "relativno visok". "Dnevno v povprečju pregledamo 50 bolnikov, na drugi strani smo omejeni pri številu razpoložljivih akutnih postelj, na katere lahko bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi sprejmemo," je dodal. Ob posteljah pa primanjkuje tudi negovalnega in administrativnega kadra ter pediatrov.

Infekcijsko kliniko bodo preselili v celoti 

Današnja selitev je druga od teh, saj bodo infekcijsko kliniko preselili v celoti. Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC. Čez približno teden dni bodo v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu preselili tudi bolnišnično dejavnost. Kot doslej pa bodo delovale specialistične ambulante na Poljanskem nasipu. Doslej so imeli na infekcijski kliniki okoli 70 postelj, na Vrazovem trgu pa jih bo okoli 60.

"Razmere, v katerih v tem trenutku delujemo, niso ustrezne in nujno potrebujemo nove prostore. Ti koraki so vsekakor pozitivni in verjamem, da gremo v pravo smer," je povedal Jereb. Dodal je, da jim bo v procesu gradnje uspelo loviti vse postavljene roke in da bodo v prihodnjih dveh letih pridobili nove, moderne prostore.

Na infekcijski kliniki se sicer bojijo zimskih mesecev, ko poraste število bolnikov z respiratornimi okužbami. O morebitnih rešitvah že razmišljajo.

Internistična prva pomoč
Novice Celjska urgenca poka po šivih, težave tudi v Ljubljani
Infekcijska klinika
Novice Pogodba podpisana: dogradili bodo ta del UKC
Infekcijska klinika
Novice Infekcijska klinika: Zasedenost je tako velika, da so bolniki na hodnikih
Ne spreglejte