Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 4. 2015,
11.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

migranti ladja brodolom Libija

Nedelja, 19. 4. 2015, 11.00

5 let, 1 mesec

Pred obalo Libije brodolom ladje s 700 migranti, večina naj bi umrla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred obalo Libije se je prevrnila ribiška ladja z okoli 700 migranti na krovu. Oblasti se bojijo, da je večina utonila.

Nesrečo je po navedbah tiskovne predstavnice Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Carlotte Sami preživelo le 28 ljudi, po ocenah pa je bilo na ladji več kot 700 ljudi. Do zdaj so našli 24 trupel.

V neposredni bližini plul tanker Italijansko obalno stražo so o nesreči obvestili okoli polnoči. Ladja se je prevrnila okoli 200 kilometrov južno od obale italijanskega otoka Lampedusa. Reševalna akcija še vedno poteka.

Neuradno se je ribiška ladja z migranti prevrnila, potem ko je mimo nje v neposredni bližini plul tanker. Migranti naj bi namreč skušali tanker opozoriti na svojo prisotnost, pri tem pa so se nagnetli na eno stran ladje.

V vodah med Libijo in Italijo je od začetka leta utonilo okoli 1500 ljudi.

Evropa pretresena Evropa je pretresena zaradi nove tragedije migrantov, ki bi lahko bila najhujša do zdaj.

Papež Frančišek je svetovne voditelje pozval k odločnemu ukrepanju, italijanski premier Matteo Renzi pa je govoril o masakru v Sredozemlju. "Vsakodnevno v Sredozemlju doživljamo masaker. Kako lahko človek pri toliko truplih ostane brezbrižen?" se je spraševal. Renzi je že vzpostavil stike z evropskimi partnerji. Zavzel se je za pripravo izrednega vrha EU že v prihodnjem tednu.

Francoski predsednik Francois Hollande je pozval k srečanju evropskih ministrov. Evropska unija pa je sporočila, da bo pripravila srečanje zunanjih in notranjih ministrov EU. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini pravi, da bodo po tragediji zunanji ministri v ponedeljek razpravljali tudi o migracijah.

Amnesty International: Zadnje smrti na morju so šok, ne pa presenečenje Nevladna mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je evropske vlade pozvala k sprejemu odgovornosti za zmanjšanje reševalnih ekip v Sredozemlju. "Priča smo tragediji osupljivih razsežnosti, ki jo je povzročil človek," je izpostavil prvi mož AI za Evropo in Srednjo Azijo, John Dalhuisen. "Zadnje smrti na morju so šok, ne pa presenečenje," je dodal.

Amnesty International Slovenije opozarja, da gre pri ljudeh, ki se odločijo za pot v Evropo, predvsem za migrante in begunce, ki bežijo z vojnih območij, pred preganjanjem zaradi političnih, verskih ali drugih razlogov ali pred nevzdržno revščino. Evropske voditelje pozivajo, da zaščitijo življenja in pravice na evropskih mejah in okrepijo operacije za iskanje in reševanje v Sredozemskem in Egejskem morju.

Ne spreglejte