Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Iran Savdska Arabija

Torek, 5. 1. 2016, 7.47

8 let

Pozivi Iranu in Savdski Arabiji: Bližnji vzhod je že zdaj sod smodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Združeni narodi so ostro obsodili napad protestnikov, ki jih je ujezila usmrtitev šiitskega klerika, na savdsko veleposlaništvo v Teheranu. ZDA Savdsko Arabijo in Iran pozivajo k umiritvi žogice.

Savdska Arabija je v nedeljo prekinila diplomatske vezi z Iranom, potem ko so protestniki napadli in zažgali njeno veleposlaništvo v Teheranu. Varnostni svet ZN je v odzivu na pismo Rijada obsodil tako napad v Teheranu kot tudi napad na savdski konzulat v iranskem mestu Mashhad.

Varnostni svet je iranske oblasti pozval, naj zaščitijo diplomatsko in konzularno lastnino in osebje ter popolnoma spoštujejo svoje mednarodne obveznosti. Obe strani je organ ZN pozval, naj naredita korake za zmanjšanje napetosti v regiji. ZN pa ni omenil usmrtitve šiitskega klerika šejka Nimra Al Nimra, ki ga je Savdska Arabija obglavila s še 46 moškimi zaradi obsodbe o terorizmu. Po Al Nimrovi usmrtitvi je Iran sporočil, da je Savdska Arabija naredila veliko napako, ki jo bo obžalovala.

Zaveznice prekinile odnose z Iranom V ponedeljek je Numan Kurtulmus, namestnik turškega premierja, pozval obe državi k umiritvi spora, češ da je Bližnji vzhod "že zdaj sod smodnika". V ponedeljek so na stran Rijada stopile nekatere regionalne zaveznice; Bahrajn in Sudan sta prekinila odnose z Iranom, Združeni arabski emirati pa so zmanjšali svoje diplomatsko predstavništvo v državi.

Bela hiša in State Department sta prav tako pozvala k pomiritvi spora, češ da Iran in Savdska Arabija naj ne pozabita na okolico. ZDA najbolj skrbi, kako bo prepir vplival na mirovna prizadevanja v Siriji in Jemnu, na vojno proti Islamski državi (IS) in iranski jedrski dogovor.

V nikogaršnjem interesu Državni sekretar John Kerry je v nedeljo telefoniral iranskemu kolegu Mohamedu Džavadu Zarifu, v ponedeljek pa savdskemu kolegu princu Mohamedu bin Salmanu. Oba je prepričeval, da poglabljanje napetosti med državama ni v nikogaršnjem interesu.

Iran podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Savdska Arabija sunitske upornike v Siriji in vsi skupaj bi morali 25. januarja sesti za mizo na mirovna pogajanja pod pokroviteljstvom ZN.

Ne spreglejte