Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
15.29

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

debelost Koronavirus COVID-19 London

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 15.29

3 leta, 9 mesecev

Posledica koronavirusa: britanska vlada predstavila načrt boja proti debelosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Restavracija v Londonu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska vlada je danes predstavila načrt za boj proti debelosti v državi, za pripravo katerega so se odločili zaradi epidemije bolezni covid-19. Ta namreč precej bolj ogroža debele ljudi. Med drugim bodo morale v skladu z načrtom restavracije na jedilnikih navesti kalorije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodo morale kalorije v jedilnikih navesti restavracije in kavarne, ki imajo več kot 250 zaposlenih. Načrt predvideva tudi prepoved ponudb, v katerih kupec dobi dva nezdrava izdelka za ceno enega. Poleg tega pred 21. uro ne bodo smeli predvajati televizijskih oglasov z nezdravo prehrano. V načrtu je še predlog, da bi prepovedali police s sladkarijami ob izhodu, poročanje AFP povzema STA.

Debelost močno poveča tveganje za smrt zaradi bolezni covid-19

Britanska vlada je načrt pripravila v luči epidemije novega koronavirusa. Študija angleškega inštituta za javno zdravje je namreč pokazala, da debelost poveča tveganje za smrt zaradi bolezni covid-19 za 40 odstotkov.

Med kritično bolnimi bolniki z novim koronavirusom na intenzivni negi je bilo v Veliki Britaniji osem odstotkov bolezensko debelih. Med prebivalstvom je sicer manj kot tri odstotke ljudi bolezensko debelih.

Dve tretjini Britancev je predebelih

Večjo težo, kot je zdravo, ima v Veliki Britaniji dve tretjini ljudi. 36 odstotkov jih je čezmerno težkih, 28 odstotkov pa debelih.

Svoj boj s težo je v videu, objavljenem na Twitterju, opisal tudi britanski premier Boris Johnson, ki je tudi sam zbolel za koronavirusno boleznijo. Nekaj dni je bil na intenzivni negi. "Hujšati je težko, a z majhnimi spremembami se lahko vsi počutimo bolj zdrave," je povedal. V videu britanski premier sprehaja psa.

V glavni opozicijski laburistični stranki so bili do načrta kritični. "Učinkovita strategija boja proti debelosti potrebuje dejanja, ne posvetovanj," je povedal minister za zdravje vlade v senci Alex Norris.

Ne spreglejte