SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posebni tožilec predal poročilo o vpletanju v volitve v ZDA: vsebina še neznanka

0,40

termometer

Bela hiša
Foto: Reuters

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je v petek po 22 mesecih sklenil svojo preiskavo in podal poročilo, ki je še zaupno, pravosodnemu ministru ZDA Robertu Barru. Muellerjeva preiskava je izdala 37 obtožnic, dobila sedem priznanj krivde in eno obsodbo na sodišču.

Preiskava je sklenjena, javnost pa še vedno ne ve nič več kot doslej. Odgovora na najpomembnejši vprašanji - ali je predsednik ZDA Donald Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval z Rusi in ali je Trump oviral pravosodje - še ni.

Mueller je začel svoje delo, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo vodil do pomladi 2017. V pravosodnem ministrstvu ZDA in FBI je obstajala resna zaskrbljenost, da imajo predsednika, ki ga vodijo iz Kremlja.

Trump proces označil za lov na čarovnice

Trump je Comeyja odpustil, ker je preiskoval rusko vpletanje v volitve na njegovi strani proti demokratki Hillary Clinton, Muellerja pa si ni upal odpustiti in ga čisto tehnično gledano tudi ni mogel, ampak je preiskavo redno napadal kot lov na čarovnice, zaroto demokratov in medijev in nepotrebno zapravljanje denarja.

Robert Muller Foto: Reuters Vmes je s svojimi dejanji še bolj krepil sum, da je nekaj v ozadju. Na primer, ko je dejal, da verjame zanikanju Vladimirja Putina o vpletanju v volitve v nasprotju z ugotovitvami ameriških obveščevalcev in obtožnicami Muellerja proti Rusom zaradi vdiranja v demokratske računalnike in zaradi širjenja lažnive propagande v korist Trumpa.

Muellerjeva preiskava je pripeljala do obsodbe Trumpovega šefa kampanje Paula Manaforta, vendar zaradi finančnega kriminala, ne pa zaradi sodelovanja z Rusi. Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn je tudi priznal krivdo, vendar za lobiranje za Ruse in druge tuje interese, ne pa neposredno za sodelovanje med kampanjo.

Bela hiša Foto: Reuters

Muellerjeva preiskava je privedla do priznanja nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, da je pornografski igralki Stormy Daniels plačal za molk o spolnem razmerju s Trumpom. Preiskava se nadaljuje proti Trumpovemu zaupniku Rogerju Stonu, ki zanika krivdo za sodelovanje z WikiLeaksom pri objavah negativnih informacij o Clintonovi in čaka na sojenje.

Glede na to, da mu ni bilo treba prestati zaslišanja pod prisego, lahko Trump za zdaj razglasi zmago v brez dvoma najbolj profesionalni preiskavi predsednika ZDA v sodobni zgodovini. Muellerjevi tožilci so držali pokrov tesno zaprt in komunicirali le z obtožnicami. Če ne bo kazenske ovadbe, bo Trump to izkoristil za trditev, da ga je preiskava oprala vsake krivde.

Niso še videli poročila

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da še niso videli poročila, naslednji koraki pa so odvisni od pravosodnega ministra Barra. Ta s svojo ekipo pregleduje poročilo in je sporočil, da bo osnovne zaključke do konca tedna posredoval kongresu.

Kongresni demokrati se s tem ne bodo zadovoljili in bodo zahtevali objavo celotnega poročila. Trump je v petek dejal, da nima nič proti objavi celotnega poročila, kar je treba kot vedno vzeti z rezervo, če res ne ve, kaj je v njem. Če bo kaj obremenilnega, bo zahteval cenzuro.

Ni znano, kaj je Mueller zapisal

Preiskovalnih težav za predsednika s tem še zdaleč ni konec. Najprej ni jasno, kaj je v Muellerjevem poročilu, preiskave se nadaljujejo na newyorškem zveznem tožilstvu, preiskave vodijo odbori predstavniškega doma kongresa pod demokratskim vodstvom, Trumpa tožijo posamezniki in posameznice, preiskuje pa ga tudi pravosodno ministrstvo države New York.

Ampak doslej se ga, podobno kot nekaj časa pokojnega šefa newyorške mafijske družine Johna Gottija, ki si je pridobil naziv "teflonski don", ni prijelo nič. Nadrsali so ljudje okrog njega, ki ostajajo brez denarja ali morajo v zapor, Trump pa ostaja čist.

Demokrati ne vedo, ali bi sprožili postopek odstavitve ali impeachmenta. Vodstvo stranke se modro zaveda realnosti, da nimajo dovolj glasov v senatu, baza pa zahteva ukrepanje. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi jo je poskušala umiriti z izjavo, da Trump ni vreden impeachmenta - procesa, ki bo dodatno razdelil že tako razdeljeno državo. Trump se ji je za to izjavo zahvalil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin