Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

porota obsodba

Petek, 26. 7. 2013, 8.05

8 let

Porotnica: Zimmerman je kljub umoru ušel roki pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ena izmed porotnic, ki je odločala v primeru varnostnika Georga Zimmermana, ki je ustrelil temnopoltega najstnika, meni, da je moškemu kljub umoru uspelo uiti roki pravice.

V intervjuju za televizijsko hišo Abc je 36-letna porotnica, ki so jo poimenovali Maddy, dejala, da Zimmermanu kljub vsemu, glede na zakonsko podlago, niso mogli dokazati krivde. Sicer edina temnopolta oseba v poroti je dejala tudi, da se ji je celotno sojenje zdelo kot velika prevara.

"Morda je ušel roki pravice, a ne bo mogel ubežati pred bogom" Zimmerman je bil sicer oproščen, potem ko je do smrti ustrelil neoboroženega najstnika Trayvona Martina, kar je po vseh ZDA znova razplamtelo razprave o rasnem profiliranju in še vedno prisotnem rasizmu v ameriški družbi. Oprostilna sodba je tako med drugim na ulice pognala množice ogorčenih državljanov.

Maddy je v intervjuju med drugim tudi dejala, da staršem najstnika dolguje opravičilo. Morilec je ušel roki pravice, a s tem se ne da "ubežati pred bogom", je dejala. "Počutim se, kot da bi razočarala veliko število ljudi. Ob tem se sprašujem, ali sem ravnala pravilno. Sem izbrala napačno pot?" njene izjave navaja omenjeni medij.

Meni, da po floridskih zakonih obsodba ni bila mogoča Ob tem je porotnica še enkrat poudarila, da glede na navodila sodnika in pravno podlago Zimmermana v skladu s floridskimi zakoni ni mogla obsoditi za očitana dejanja. "Če nekdo nekoga ubije, je za to dejanje obtožen, a ko so mi citirali zakon, je bilo jasno, da nekoga brez dokaza, da je ubijal namenoma, ne moreš kar preprosto označiti za krivega," je svojo sodbo utemeljila porotnica.

Šestintridesetlenica je bila sprva sicer odločena, da je Zimmerman kriv, a si je po deveturni razpravi premislila, še poročajo mediji.

Ne spreglejte