SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljski kandidat za komisarja po pogovoru z von der Leynovo odstopil od kandidature

0,93

termometer

Ursula von der Leyen | Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je začela srečanja s komisarskimi kandidati. | Foto: Reuters
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je začela srečanja s komisarskimi kandidati. Foto: Reuters

Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že začela pogovore s kandidati za komisarje. Kljub izteku roka imen kandidatov še nista posredovali Francija in Italija. Poljski kandidat za komisarja Krzysztof Szczerski je medtem v ponedeljek, potem ko mu je von der Leynova ponudila vodenje resorja za kmetijstvo, od kandidature odstopil.

"Mislim, da je ta resor za Poljsko tako pomemben, da bi ga moral dobiti nekdo, ki se že vse življenje ukvarja s kmetijstvom," je dejal Krzysztof Szczerski. Uradna Varšava je kmalu nato že predlagala novega kandidata, in sicer pravnika Janusza Wojciechowskega.

Ta je trenutno poljski član evropskega računskega sodišča, prihaja pa s podeželja in je bil v preteklosti nekaj časa na čelu stranke poljskih kmetov. Preden je postal član računskega sodišča, je bil evropski poslanec iz vrst poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter tudi podpredsednik odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu.

Ursula von der Leyen Novice Rok se izteka: von der Leynova od držav EU pričakuje imena kandidatov za komisarje

Kdaj se bo z von der Leynovo srečal Lenarčič, za zdaj še ni znano

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo vsak dan srečala z več komisarskimi kandidati, vendar v Bruslju poudarjajo, da imen ne bodo objavljali, saj se ta lahko še spremenijo. Tako tudi ni znano, kdaj bo na vrsti za srečanje z von der Leynovo slovenski kandidat za komisarja in dozdajšnji vodja predstavništva pri EU Janez Lenarčič.

Portugalski premier Antonio Costa, ki je von der Leynovi predlagal dva kandidata, nekdanjo evropsko poslanko Eliso Ferreiro in nekdanjega infrastrukturnega ministra Pedra Marquesa, se je medtem po poročanju Politica odločil, da bo za kandidatko predlagal Ferreiro. Slednja naj bi se po neuradnih informacijah danes že sestala s von der Leynovo. 

Edini državi, ki von der Leynovi do zdaj nista posredovali imen komisarskih kandidatov, sta Francija in Italija. Prva naj bi to storila danes, druga pa je v ponedeljek zaradi vladne krize zaprosila za odlog. Nova komisija naj bi mandat nastopila novembra, pred tem pa komisarje čaka potrjevanje v Evropskem parlamentu.

Luigi Di Maio Novice Se bodo Italijani vendarle izognili predčasnim volitvam?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin