SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljska namerava priznati partnerstvo istospolno usmerjenih

3

termometer

Katoliška Poljska namerava priznati partnerstva istospolno usmerjenih. Desnoliberalna Državljanska platforma (PO) premiera Donalda Tuska naj bi zakonski osnutek predstavila še ta mesec.

Tako hetero- kot homoseksualni partnerji bodo lahko sklepali partnerstva in bodo s tem pridobili tudi pravico do dedovanja, je za Rzeczpospolita pojasnil poslanec PO Artur Dunin. Premier Tusk je sicer že med jesensko predvolilno kampanjo napovedoval zakonsko priznavanje partnerskih zvez istospolno usmerjenih, a so v njegovi stranki tovrstne načrte takrat ostro zavračali.

Opozicija je v parlament vložila svoj predlog Leva opozicija je sicer v parlament vložila lastno različico zakona o registriranem partnerstvu homoseksualnih parov. Gre za skupno pobudo Palikotovega gibanja (RP) in Zveze demokratične levice (SLD), ki poleg pravice do dedovanja predvideva tudi davčne olajšave za tovrstne pare. Tega pa predlog PO naj ne bi predvideval.

Ali bo predlog uspel, ostaja nejasno. Manjši koalicijski partnerji Tuskove PO, konservativna kmečka stranka PSL in tudi konservativna desna opozicija namreč ostro nasprotujeta kakršnikoli uvedbi registriranega partnerstva med istospolno usmerjenimi na Poljskem.

Večina Poljakov predlog podpira Glede na javnomnenjsko raziskavo se sicer velika večina Poljakov strinja, da bi homoseksualci morali imeti pravico do dedovanja po svojem umrlem partnerju. Prav tako zagovarjajo skupno obdavčitev para, ki živi v skupnem gospodinjstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin