Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
14.11

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Donald Tusk odpoklic veleposlanik Poljska

Četrtek, 14. 3. 2024, 14.11

1 mesec, 1 teden

Poljska načrtuje odpoklic več kot 50 veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Donald Tusk | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Poljska vlada namerava odpoklicati več kot 50 veleposlanikov, ki jih je imenovala prejšnja desna vlada. Odločitev bi lahko povzročila nova trenja med premierjem Donaldom Tuskom in predsednikom države Andrzejem Dudo, sicer zaveznikom nekdanje vladajoče konservativne stranke, ki odloča o imenovanju in razrešitvi veleposlanikov.

Zunanje ministrstvo v Varšavi je v sredo objavilo odločitev ministra Radoslawa Sikorskega, da s položaja odpokliče več kot 50 veleposlanikov in umakne več kandidatur, ki jih je prejšnja vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) vložila v potrditev, je poročala poljska tiskovna agencija PAP.

S potrebno zamenjavo veleposlanikov naj bi po prepričanju vlade premierja Donalda Tuska pripomogli k boljšemu in bolj profesionalnemu spopadanju s težkimi izzivi na področju poljske zunanje politike, je pojasnilo ministrstvo.

Tusk je v torek ob objavi namere o odpoklicu veleposlanikov zatrdil, da ne gre za maščevanje, ampak da je pomembno zgraditi ekipo, zvesto poljski državi. Pojasnil je, da bosta s Sikorskim predsednika Andrzeja Dudo pozvala k zamenjavi na čelu večine veleposlaništev, je poročal bruseljski spletni portal Politico.

Toda napoved o odpoklicu veleposlanikov je naletela na ostre kritike Dude, ki je blizu stranki PiS. Duda je glede načrtov vlade opozoril, da noben poljski veleposlanik ne more biti imenovan ali odpoklican brez predsednikovega podpisa.

Nova bolj liberalna vlada Donalda Tuska, nekdanjega predsednika Evropskega sveta, je obljubila, da bo obnovila demokratične standarde v državi in izboljšala odnose z Brusljem ter izvedla spremembe na položajih, ki jih zasedajo ljudje, povezani s prejšnjo vlado. Vendar skuša predsednik Duda te spremembe v veliki meri preprečiti, zaradi česar prihaja v odnosih z vlado vedno znova do zaostrovanj.

Ne spreglejte