Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Turčija protesti

Torek, 11. 6. 2013, 7.22

8 let

Policija vnovič pregnala tisoče protestnikov s trga Taksim (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tisoči protestnikov so se spet vrnili na carigrajski trg Taksim, od kjer jih je po več kot tednu dni s solzivcem in vodnimi topovi pregnala policija. Ta jih je tudi tokrat pregnala.

Recep Tayyip Erdogan je med nagovorom poslancev ločil mirne protestnike, ki jih skrbijo razvojni načrti za park Gezi in tiste na osrednjem istanbulskem trgu taksim, ki so po njegovih besedah odgovorni za nasilne spopade s policijo. Slednje protestnike je Erdogan okrivil, da so ranili člane varnsotnih sil, poškodovali javno lastnino, da kalijo javni red in mir ter da se spopadajo s policijo. Pozval jih je, naj se umaknejo iz parka in dodal, da je zaradi protestov ogroženo turško gospodarstvo.

Erdogan je opravičil akcijo policije, ki je nekaj ure pred njegovim govorom vdrla na trg, kot nujno potrebno za preprečevanje vandalizma. "Ali demonstranti pričakujejo, da bomo pokleknili pred njimi," se je vprašal.

Okoli 7.30 po lokalnem času se je policija ob podpori oklepnih vozil z vodnimi topovi najprej lotila barikad, ki so jih protestniki postavili na nekaj avenijah, ki vodijo do trga. Nato so se lotili trga, kjer so proti protestnikom uporabili solzivec, vodne topove in gumijaste naboje. Nekateri protestniki so proti policistom, ki so oblečeni v zaščitna oblačila in čelade, metali kamenje in molotovke, tako da je prišlo do spopadov.

Policisti so uspeli v nekaj urah s trga spraviti več sto protestnikov, odstranili so tudi vse okoliške barikade. S trga so odstranili tudi napise, zastave in šotore. Oblasti govorijo o nekaj ranjenih, medtem ko zdravniška združenja opozarjajo na več sto ljudi, ki so se zatekli po zdravniško pomoč. Na trgu je bilo videti tudi več reševalnih vozil.

Zvečer pa se je policija nenadoma umaknila na vzhodno stran trga in s tem omogočila protestnikom, da so že 12. noč zapored napolnili območje. Kmalu zatem je vnovič posredovala proti njim s solzivcem in vodnimi topovi.

Policija sicer ni posredovala proti več sto protestnikom, ki že dneve zasedajo bližnji park Gezi. Tu se je namreč 31. maja začelo protestno gibanje kot okoljevarstveni protest proti novemu urbanističnemu načrtu za Carigrad, v okviru katerega so oblasti želele pozidati območje sedanjega parka Gezi. Protesti so se nato razširili po državi in prerasli v proteste proti vladi premiera Tayyipa Erdogana. Se je pa v luči okrepljenega nasilja veliko demonstrantov danes umaknilo tudi iz tega parka.

Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu je zagotovil, da namen policijske akcije ni pregon protestnikov, ampak odstranitev znakov in fotografij s kipa Atatürka in bližnjega kulturnega centra. "Parka Gezi in Taksima se ne bomo dotaknili," je zagotovil protestnikom, ob tem pa jih opozoril, naj bodo pozorni na škodljiva dejanja provokatorjev.

Podobno sporočilo je po navedbah BBC razglašala tudi policija preko zvočnikov na trgu, vendar pa protestniki pravijo, da jim ne verjamejo. Poročevalec BBC meni, da gre za nameren prikaz moči, ki bi lahko ogrozil za sredo napovedane pogovore premiera Erdogana s predstavniki protestnikov.

Guverner Carigrada je sicer nato na novinarski konferenci protestnike na trgu obtožil, da so "umazali podobo Turčije", odgovornost za današnje spopade s policijo pa je pripisal "marginalcem".

Proteste po državi sicer že od začetka spremlja policijsko nasilje, ki je doslej zahtevalo že tri življenja. Več kot 5000 ljudi je bilo ranjenih. Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

Protestniki sicer vztrajajo, da jih policijske akcije ne bodo prestrašile. Prek spleta se že spodbujajo k nadaljevanju demonstracij, nove proteste pa načrtujejo tudi za trg Taksim. "Erdogan ne razume ničesar," je poudaril eden od protestnikov na trgu. "Bali smo se, da se bo to zgodilo," je še dodal.

Sicer pa potek dogajanj na trgu ni povsem jasen. Potem ko so namreč javnost obšli posnetki protestnikov, ki v policijo mečejo molotovke, je časnik Hurriyet objavil trditve več pripadnikov opozicije, da ljudi, ki so napadli policiste, prej ni bilo med demonstranti. Na nekaterih fotografijah je tudi videti, da imajo nasilni protestniki v rokah radijske postaje, kar še krepi prepričanje demonstrantov, da gre za vladne agente, ki naj bi namenoma sprožali spopade.

Ne spreglejte