Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 12. 2014,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

preiskava BiH Milorad Dodik

Torek, 30. 12. 2014, 13.04

8 let

Policija pretresla redakcijo bosanskega portala Klix.ba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V BiH so šokirani nad včerajšnjo policijsko akcijo na sedežu enega najbolj branih bosanskih internetnih portalov. Vzrok: posnetek, na katerem naj bi premierka Republike srbske govorila o podkupnini.

"To je le eden od pritiskov na naše delo," je za Dnevni avaz povedal glavni in odgovorni urednik portala Klix.ba Jasmin Hadžiahmetović. Kot je dodal, so v osem ur dolgi hišni preiskavi zasegli njegov mobilni telefon in telefon direktorja portala Daria Šimića, onesposobili so 19 računalnikov, odnesli diske, USB-ključe … Kot je povedal Šimić, policija sumi, da so oni tisti, ki so posneli domnevno sporni posnetek. "Pa vendar nismo, mi smo ga le pridobili, vira pa ne nameravamo izdati," je pojasnil Šimić.

In v čem je jabolko spora? Portal in še nekateri drugi spletni mediji so sredi novembra objavili posnetek, na katerem naj bi premierka Republike srbske (RS) Željka Cvijanović govorila o kupovanju glasov poslancev v parlamentu. Ko se je posnetek pojavil na spletu, je policija ovadila neznanega storilca zaradi nezakonitega prisluškovanja in snemanja. Okrožno sodišče v Sarajevu je na predlog tožilstva izdalo odredbo za hišno preiskavo.

Teroristični napad na svobodo govora "Čeprav imajo sodno odredbo, je to teroristični napad na svobodo govora," je za Jutarnji list poudarila Borka Rudić, glavna sekretarka združenja bosanskih novinarjev. Namesto da bi policija preverila pristnost posnetka in ali se je res zgodilo kupovanje glasov, maltretira novinarje, meni tudi izvršna direktorica Sveta za tisk BiH Liljana Zurovac.

Predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za svobodo medijev Dunja Mijatović je danes pozvala vlado BiH, naj naredi vse, kar lahko, da bi ustavili pregon novinarjev in zaščitili njihovo pravico do varovanja vira. "Gre za nedopustno obravnavo medija v demokratični družbi," je poudarila. Dodala je, da je zaščita vira ključnega pomena za raziskovalno novinarstvo, trend rušenja svobode govora pa se mora ustaviti.

Jutarnji list še navaja, da je deset dni po objavi posnetka ustanovljen nov sklic parlamenta Republike srbske, v katerem si je stranka predsednika Republike srbske Milorada Dodika Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) zagotovila tesno večino tako, da sta ravno dva poslanca iz Srbske demokratske stranke glasovala za predstavnike SNSD.

Ne spreglejte