Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
14.38

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Natisni članek

umor Hrvaška

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 14.38

3 leta, 2 meseca

Policija objavila več podrobnosti o štirikratnem umoru v Dalmaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Hrvaška policija | Foto STA

Foto: STA

Šibeniška policija je na današnji novinarski konferenci objavila podrobnosti kriminalistične preiskave po sobotnem streljanju na območju Vodic in Šibenika v Dalmaciji, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. Napadalec si je po štirikratnem umoru sodil sam. Motiv so za dejanje so bili nerazčiščeni poslovni odnosi med storilcem in umorjenimi.

Hrvaška, koronavirus
Novice Na Hrvaškem najmanj novih okužb v drugem valu

Policija je danes potrdila, da je 57-letni Branko Koloper v soboto dopoldne v šibeniški poslovni coni z avtomatsko puško kalašnikov kitajske izdelave umoril 42-letnega podjetnika Tonija Šparado, 62-letno stečajno upraviteljico Radojko Danek in njenega 63-letnega moža Marija Danka. Šlo naj bi za poslovno srečanje, ki se je končalo s trojnim umorom, piše STA.

Motiv za zločin: poslovni odnos med storilcem in umorjenimi

Koloper se je nato z avtomobilom umorjenega 63-letnika odpeljal na parkirišče pred trgovino v Vodicah, kjer je umoril lastnika trgovine 47-letnega Tedija Slamića, ta je bil v svojem avtomobilu znamke Mercedes. Storilec se je nato odpravil približno dva kilometra stran, kjer je na stranski makadamski cesti izstopil iz avtomobila in naredil samomor z istim orožjem, s katerim je ubil četverico, je danes povedal načelnik šibeniško-kninske policijske uprave Ivica Kostanić. Poudaril je, da je imel Koloper več kosov neprijavljenega orožja in da niso našli njegovega poslovilnega pisma.

Kot je dodal, so kriminalisti ugotovili, da je bil motiv za zločin poslovni odnos med storilcem in umorjenimi osebami, ki je bil povezan s stečajem pekovskega podjetja morilca in zneskom denarja, ki naj bi ga dobili po stečajni prodaji njegovih nepremičnin. Hrvaški mediji so poročali, da je bil Koloper lastnik uspešnega pekovskega podjetja Matkol, ki se je znašlo v finančnih težavah po podpisu pogodbe o redni oskrbi s pekovskimi izdelki Slamićeve trgovske verige Djelo.

Slamić Koloperju naj ne bi redno plačeval pekovskih izdelkov, zato so dolg poskusili rešiti s kompenzacijo. Vendar se je izkazalo, da je bila moka, s katero naj bi poplačali dolg, dražja od pekovskih izdelkov, zaradi česar je Matkol končal v stečaju. Stečajni postopek je vodila Dankova, ki je premoženje Matkola prodajala na javnih dražbah, poroča STA.

Hrvaška policija
Novice Hrvaška policija evropskim poslancem preprečila obisk meje z BiH

Bil je registrirani lovec

Eden od kupcev nepremičnin Matkola je bil tudi Šparada, ki se je kot direktor podjetja za zbiranje odpadkov Sabirač zanimal za nakup skladiščnega prostora, pri katerem se je zgodil trojni umor. Koloper naj bi menil, da bi morale njegove nepremičnine doseči višjo ceno, kot je bila izklicna, so poročali hrvaški mediji.

Šef policije v Šibeniku Kostanić je danes dejal, da nameravajo kriminalisti še podrobneje proučiti dokumentacijo s trgovskega sodišča v Šibeniku o stečajnem postopku Matkola, da bi lahko v celoti pojasnili motiv za štirikratni umor, ki je pretresel hrvaško javnost. Kostanić je prav tako spomnil, da je bil Koloper registrirani lovec, a so mu leta 2009 lovsko orožje odvzeli zaradi nasilja nad ženo.

Po petletni rehabilitaciji ga je dobil nazaj. Leta 2018 mu je policija znova zasegla lovsko orožje, ker je grozil sosedom. Koloperja so takrat ovadili sodniku za prekrške zaradi neustreznega hranjenja orožja, a postopek do sobote ni bil končan, je še dejal Kostanić, navaja STA.

Hrvaška policija
Novice Štirikratni umor v Dalmaciji: v ozadju spora insolvenčni postopek
Ne spreglejte