Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pokol napad

Sobota, 5. 12. 2015, 10.13

8 let

Pokol v ZDA: FBI napad obravnava kot teroristično dejanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Preiskava sredinega napada na socialni center v San Bernardinu, v katerem je umrlo 14 ljudi, se nadaljuje, FBI napad obravnava kot teroristično dejanje. Njuna družina je v šoku.

Pokol v San Bernardinu, v katerem je umrlo 14 ljudi, 21 pa je ranjenih, je izvedel muslimanski zakonski par Syed Rizwan Farook in Tashfeen Malik.

Neimenovani predstavnik Facebooka je v petek ameriškim medijem potrdil, da je Malikova v času napada izrekla zvestobo vodstvu teroristične skupine Islamska država (IS). Ta odgovornosti za napad sicer ni prevzela, ampak je le pohvalila delo svojih privržencev.

Direktor FBI James Comey je poudaril, da ni nobenih dokazov, da je bil zakonski par del kakšne teroristične organizacije, in pozval vse, naj ne prehitevajo s sklepanjem, saj preiskava še traja. FBI prav tako nima nobenega dokaza, da bi kdo pripravljal kakšen večji organizirani napad v ZDA.

Samostojno delovanje morilskih zakoncev Za zdaj torej kaže, da sta zakonca delovala samostojno in se odločila pobijati na lastno pobudo. V ZDA so od lanskega marca vložili obtožnice proti 71 sodelavcem IS, od katerih se jih je večina sama radikalizirala prek interneta brez stikov s teroristi, ki imajo baze po Iraku in Siriji.

Republikanski kandidati okrepili napade na Obamo Pokol je v ZDA poglobil politične delitve glede na strankarsko opredeljenost. Demokrati so nemudoma začeli pozivati k ostrejši zakonodaji proti orožju, saj je bilo orožje morilcev kupljeno zakonito. Ko se je izkazalo, da sta terorista muslimana, pa so republikanski predsedniški kandidati okrepili napade na predsednika Baracka Obamo, med drugim zaradi sprejemanja beguncev iz Sirije v ZDA. Farookova soproga je prišla v ZDA z vizo zaročenke; preden jo je dobila, je morala oddati prstne odtise, opraviti pogovor ter prestati pregled morebitnih zvez s teroristi. Pregled ni našel ničesar nevarnega.

Družina napadalcev v šoku Farookova družina ta čas preživlja hude čase. Presenečeni so nad njunim dejanjem, saj niso vedeli, da ima par radikalne poglede, in niso imeli pojma, da sta naredila bombo v laboratoriju. Družina njo opisuje kot konservativno gospodinjo, njega pa kot samotarja. "Ni nam jasno, kako bi lahko delovala kot morilca, to je noro."

Ne spreglejte