Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2024,
13.41

Osveženo pred

3 ure, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Vladimir Putin Aleksandar Vulin Rusija Srbija

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 13.41

3 ure, 29 minut

Podpredsednik srbske vlade Vulin v Moskvi zagotovil, da ne bo sankcij proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Aleksandar Vulin | Vulin je Moskvo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat. ZDA so proti njemu lani zaradi povezav z Rusijo ter domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili uvedle tudi sankcije. | Foto STA

Vulin je Moskvo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat. ZDA so proti njemu lani zaradi povezav z Rusijo ter domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili uvedle tudi sankcije.

Foto: STA

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin je med večdnevnim uradnim obiskom v Moskvi sporočil, da Srbija ne bo uvedla sankcij proti Rusiji. Nekdanji šef srbskih obveščevalcev, ki je med drugim tudi zaradi ruskih povezav pod sankcijami ZDA, se je Rusiji zahvalil za opozorilo glede domnevnega načrtovanega poskusa državnega udara v Beogradu.

Aleksandar Vulin je obisk v Moskvi začel v ponedeljek, ko se je srečal s svetovalcem ruskega predsednika Vladimirja Putina za zunanjepolitične zadeve Jurijem Ušakovom, je po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočila vlada.

Poudaril je, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni postala del protiruske histerije, in dodal, da Srbija ne bo uvedla sankcij proti Rusiji, čeprav je marsikdo to zahteval od nje.

Vulin je dejal še, da Srbijo in Rusijo veže stoletno prijateljstvo ter da odnosi med državama še nikoli niso bili bolj iskreni in pomenljivi. Ob slavnostnem odkritju spomenika jugoslovanskim partizanom pri Moskvi je izjavil tudi, da so si Srbi in Rusi sami izborili svobodo v drugi svetovni vojni in svobodo prinesli tudi drugim narodom, ter dodal, da Srbi in Rusi niso nikoli izbrali napačne strani zgodovine.

Kursk
Novice V ruski obmejni regiji Belgorod razglasili izredne razmere

ZDA zoper Vulina uvedle sankcije

Vulin, ki je bil do novembra lani šef srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, se je v torek v Moskvi sestal tudi s sekretarjem ruskega varnostnega sveta in donedavnim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Po navedbah srbske vlade sta se pogovarjala o aktualnih varnostnih razmerah v Srbiji in aktivnem sodelovanju zunanjih sil pri umetnem povzročanju napetosti v državi, poroča RTS.

Ruskim varnostnim strukturam se je zahvalil za opozorilo glede načrtovanja množičnih nemirov in poskusa državnega udara. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dan pred sobotnimi množičnimi protesti v Beogradu proti pridobivanju litija namreč dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara, proteste pa je označil za poskus rušenja oblasti.

Vulin je Moskvo od začetka vojne v Ukrajini obiskal že večkrat, ZDA pa so proti njemu lani zaradi povezav z Rusijo ter domnevne korupcije in vpletenosti v trgovino z mamili uvedle tudi sankcije.

Srbija uradno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vendar zaradi ruske invazije v Ukrajini noče uvesti sankcij proti Moskvi, k čemur jo kot kandidatko za članstvo v Evropski uniji pozivajo njeni zahodni partnerji.

Protest Beograd
Novice Na ulicah Beograda več deset tisoč protestnikov: blokirali so avtocesto in železnico #foto

 

Ne spreglejte