Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2024,
8.08

Osveženo pred

1 ura, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Vladimir Putin Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 8.08

1 ura, 16 minut

V ruski obmejni regiji Belgorod razglasili izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Kursk | Ruske oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev v Belgorodu. | Foto Reuters

Ruske oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev v Belgorodu.

Foto: Reuters

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je spričo ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki danes v tej obmejni ruski regiji razglasil izredne razmere. Zračna obramba je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ponoči nad številnimi regijami sestrelila skupno 117 dronov in štiri rakete, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Razmere v naši regiji ostajajo izjemno težke in napete zaradi obstreljevanja ukrajinskih oboroženih sil," je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov. Po njegovih besedah so v Belgorodu, ki meji na ukrajinsko regijo Harkov, uničeni številni domovi, neznano število civilistov je mrtvih ali ranjenih. Razmere je označil za izjemno težke.

Po navedbah ruskega ministrstva za obrambo je zračna obramba ponoči nad ruskimi regijami Kursk, Voronež, Belgorod, Nižni Novgorod, Volgograd, Brjansk, Orjol in Rostov sestrelila skupno 117 dronov in štiri rakete. Rakete in 37 dronov so sestrelili nad regijo Kursk, kjer so pred dnevi prav tako razglasili izredne razmere. Enako število dronov so sestrelili nad regijo Voronež.

Ukrajinska vojska nadzoruje 74 ruskih naselij

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je ponoči nad ozemljem Ukrajine sestrelila 17 od skupno 23 izstreljenih dronov kamikaz. Ob tem naj bi ruske sile nad državo poslale tudi dve raketi.

Kot je v torek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ukrajinska vojska v regiji Kursk, od koder so ruske oblasti do zdaj evakuirale že več kot 120 tisoč ljudi, trenutno nadzoruje 74 naselij, njeno napredovanje naj bi se nadaljevalo. Evakuacije so odredile tudi oblasti v Belgorodu.

V Kijevu trdijo, da Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj. Z vdorom in čezmejnimi napadi naj bi le krepila pritisk na Moskvo, da ta privoli v pravičen mir. Po oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina poskuša Ukrajina tako izboljšati svoj pogajalski položaj in sejati razdor v ruski družbi.

Raketa
Novice Rusi se urijo za napad na cilje v Evropi. Načrtujejo vrsto napadov.
Vladimir Putin
Novice Putin: Glavna naloga ruskih sil je izgnati sovražnika z ruskega ozemlja
Kursk
Novice Ukrajinci napadajo, v ruski regiji Belgorod nove evakuacije
Ne spreglejte