Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
10.48

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sankt Peterburg Rusija

Petek, 14. 2. 2014, 10.48

4 leta, 1 mesec

Po sovjetskem spancu nagel razvoj Sankt Peterburga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da od tam prihajata najpomembnejša politika v Rusiji, Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev, gotovo vpliva na nagel razvoj Sankt Peterburga v zadnjih letih. A še zdaleč ne le to.

Burna zgodovina mesta Mesto, ki ga je na bregovih reke Neve leta 1703 po evropskih vzorih ustanovil Peter Veliki, s svojo lego ter kulturno in zgodovinsko dediščino danes velja za eno najlepših, karizmatičnih in za obisk želenih mest na svetu. Skozi zgodovino je mesto, ki se ga je oprijel tudi vzdevek Severne Benetke, doživelo številne mejnike v razvoju, med katere spadajo burno obdobje Carske Rusije, oktobrska revolucija leta 1917, skoraj devetstodnevna nemška blokada mesta med drugo svetovno vojno, obdobje sovjetskega zastoja in nagel razvoj po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 in zlasti po letu 2000, ko je oblast v Kremlju prevzel Vladimir Putin.

O burni zgodovini mesta pričajo tudi različni statusi in imena, ki jih je imelo mesto glede na družbenopolitične razmere. Leta 1914 se je tako preimenovalo v Petrograd, leta 1918 je izgubilo status prestolnice, šest let pozneje je postalo Leningrad, leta 1991 pa je spet prevzelo svoje izvorno zgodovinsko ime. Sankt Peterburg je z nekaj manj kot petimi milijoni prebivalcev drugo največje rusko mesto in četrto največje evropsko mesto po številu prebivalcev (za Istanbulom, Londonom in Moskvo).

Razgiban gospodarski razvoj v zadnjih letih Ključne gospodarske dejavnosti v Sankt Peterburgu so turizem, ladjedelništvo, trgovina in avtomobilska industrija. Zaradi svoje lege, odprtosti k morju in razvitega pomorskega prometa ima Sankt Peterburg za rusko gospodarstvo velik strateški pomen, saj velik del ruskega izvoza in uvoza poteka prek tamkajšnjega največjega pristanišča v državi.

Mesto ima tudi velik investicijski potencial, z več kot šestimi milijardami dolarjev tujih naložb, v njem deluje okrog dva tisoč tujih podjetij, zastopane pa so vodilne svetovne blagovne znamke.

Kar zadeva gospodarstvo, velja še omeniti, da iz Sankt Peterburga, ob že omenjenih Putinu in Medvedjevu, prihaja še en pomemben politik, Aleksej Kudrin, ključni Putinov ekonomist in finančni minister v ruski vladi v letih od 2000 do 2011. Zadnje čase je precej kritičen do vladne gospodarske politike, ki po njegovem mnenju še vedno preveč temelji na izvozu energentov, nafte in plina, zanemarja pa tehnološki razvoj.

Vsako leto večji obisk turistov Ermitaž, Petropavlovska trdnjava, Isakijevski in Kazanski sabor, cerkev Odrešenika na krvi, Nevski prospekt, Bele noči, mogočna Neva in na njej ponoči dvigajoči se mostovi, Mojka, Fontanka, Gribojedov in drugi od preštevilni kanalov, ki prepletajo mesto, križarka Aurora, s katere se je začela oktobrska revolucija, Marinijsko gledališče, letne carske rezidence Petrov dvorec, Pavlovsk in Puškin na obrobju Sankt Peterburga – to je le nekaj glavnih znamenitosti, ki so tarča milijonov domačih in tujih turistov. Sankt Peterburg velja za enega od turistično najbolj privlačnih mest na svetu.

Vsako leto ga obišče več turistov: leta 2005 so našteli 3,5 milijona turistov, zdaj pa je to število že več kot pet milijonov letno, do leta 2016 pa si je mestna oblast za cilj zadala več kot osem milijonov turistov letno. Mestne oblasti pričakujejo še večji obisk leta 2018, ko bo Sankt Peterburg eno od mest gostiteljev svetovnega prvenstva v nogometu.

Ohlapnejši režim viz K večjemu obisku tujih turistov je v zadnjih letih prispeval tudi poseben režim vizuma za goste, ki v mesto prihajajo z ladjami in križarkami, saj lahko v mestu 72 ur bivajo brez vizuma. Kot ugotavljajo v mestnem turističnem uradu, se je v zadnjih letih zelo povečalo število individualnih gostov, ki dosega že skoraj eno tretjino v skupni statistiki nočitev. Takšen prirast turistov seveda zahteva tudi ustrezno infrastrukturo in hotelske zmogljivosti. V Sankt Peterburgu je okrog 630 hotelov, z več kot 30 tisoč sobami, kar pomeni dvakrat več kot leta 2007.

Turizem najhitreje rastoča gospodarska panoga O pomenu turizma za Sankt Peterburg, ki je s svojimi ožjim zgodovinskim središčem tudi pod zaščito Unesca, morda najbolj pomenljivo in slikovito govori naslednja misel: "Vse, kar imamo, našo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, lahko monetiziramo samo skozi razvoj turizma. Turizem je najbolj dobičkonosna in najhitreje rastoča gospodarska panoga, lokomotiva razvoja Sankt Peterburga," je za Moscow Times povedal Sergej Kornjejev, eden od direktorjev Ruske zveze za turistično industrijo.

Da pa to razvejano ogromno mesto, še zlasti ob velikem porastu osebnih vozil, ki tako kot v Moskvi povzročajo številne zastoje, sploh lahko normalno deluje, pa je zelo pomembno tudi njegovo prometno obvladovanje. Pri tem ima ključno vlogo podzemeljska železnica s petimi linijami v skupni dolžini več kot 110 kilometrov, ki je za tuje turiste mnogo prijaznejša od moskovskega metroja, saj ima oznake tudi v angleščini.

Ne spreglejte