SiolNET. Novice Svet
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Presenečenje iz Kremlja: Putin po odstopu vlade že predlagal novega premierja

3,32

termometer

Mihail Mišustin in Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je za novega ruskega premierja predlagal Mihaila Mišustina (levo). Foto: Reuters

V Moskvi je danes odstopila ruska vlada. Novico je javnosti sporočil ruski premier Dmitrij Medvedjev, njegovo sporočilo pa je prišlo po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin danes predlagal referendum o ustavnih spremembah. Iz Kremlja so nato sporočili, da je Putin za novega ruskega premierja predlagal direktorja ruske davčne uprave Mihaila Mišustina.

Potem ko je ruski premier Dmitrij Medvedjev sporočil, da je njegova vlada odstopila, je ruski predsednik Vladimir Putin vlado v odstopu pozval, da ostane na položaju do oblikovanja novega vladnega kabineta. Preden je vlada odstopila, se je Putin srečal z Medvedjevom, da bi skupaj razpravljala o njegovem nagovoru državljanom v zvezi s prej omenjenimi ustavnimi spremembami.

Putin za novega premierja predlagal direktorja davčne uprave

Putin se je vladi po poročanju STA že zahvalil za opravljeno delo. "Želim se vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati," je dejal. "Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča," je še dodal ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes predlagal referendum o ustavnih spremembah. Po njegovem govoru je ruska vlada odstopila. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes predlagal referendum o ustavnih spremembah. Po njegovem govoru je ruska vlada odstopila. Foto: Reuters

Putin je nato za novega ruskega premierja predlagal vodjo ruskega davčne uprave Mihaila Mišustina. Triinpetdesetletni Mišustin, ki širši javnosti ni poznan, davčno upravo vodi od leta 2010, a ga morajo za premierja potrditi še ruski poslanci. Glasovanje o novem premierju v ruskem parlamentu naj bi bilo v roku enega tedna.

Medvedjev na položaj namestnika vodje ruskega varnostnega sveta?

Putin se je v svojem govoru po poročanju STA zavzel za okrepitev pristojnosti parlamenta. Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev (desno) je danes sporočil, da je njegova vlada odstopila. Ruski premier Dmitrij Medvedjev (desno) je danes sporočil, da je njegova vlada odstopila. Foto: Reuters

Putin je po poročanju Russia Today že izjavil, da namerava v skladu s svojimi načrti Medvedjevu ponuditi funkcijo namestnika sekretarja ruskega varnostnega sveta. "V tem kontekstu je očitno, da mora vlada omogočiti predsedniku države, da sprejme vse odločitve (ki so povezane z njegovim načrtom ustavnih sprememb, op. a.)," je poudaril Medvedjev.

Medvedjev je pred tem na seji vlade dejal, da bodo predlogi ustavnih dopolnil znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa. "Ko bodo ta dopolnila sprejeta, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti," je pojasnil Medvedjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin