SiolNET. Novice Svet
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po neurjih v Italiji in Franciji več mrtvih in pogrešanih #video

1,14

termometer

Silovito neurje, ki je v soboto zajelo sever Italije, je zahtevalo najmanj sedem smrtnih žrtev. Ujma se je razbesnela tudi nad delom Francije blizu meje z Italijo, kjer še vedno pogrešajo osem ljudi.

Poplave v Italiji Novice Neurje na severu Italije zahtevalo življenje gasilca

Potem ko so v soboto iz Italije poročali o dveh smrtnih žrtvah in dveh pogrešanih, so danes v reki Roya blizu Ventimiglie našli še eno truplo. Gre za pastirja, ki so ga pogrešali od sobote. Poleg tega je danes na morsko obalo v Liguriji naplavilo pet trupel. Sumijo, da gre tudi pri tem za žrtve neurja, vendar tega še niso mogli potrditi. Italijanski mediji so tako danes poročali o skupno sedmih smrtnih žrtvah.

Padlo toliko padavin, kot jih običajno v šestih mesecih

Na najbolj prizadetih območjih v Italiji je padlo toliko padavin, kot jih običajno v šestih mesecih. Najhuje je bilo v Piemontu, Dolini Aoste in Liguriji. Narasle vode so med drugim porušile več mostov, sprožili so se številni zemeljski plazovi. Gmotna škoda bo znašala na desetine milijonov evrov. V Liguriji jo ocenjujejo na najmanj 30 milijonov evrov, še huje pa je v Piemontu, kjer so opozorili, da je škoda večja kot v neurju leta 1994, ko je umrlo 70 ljudi, več kot dva tisoč pa jih je ostalo brez domov.

Italija poplave Foto: Reuters

Regionalne oblasti v Piemontu in Liguriji so zato danes od vlade zahtevale razglasitev izrednega stanja. Oblasti opozarjajo tudi pred nevarnostjo poplav v prihodnjih urah ob reki Pad, ta je v 24 urah narasla za kar tri metre. Italijanski premier Giuseppe Conte je prizadetim območjem obljubil pomoč vlade.

V Franciji pogrešajo osem ljudi

V Franciji pri iskanju pogrešanih pomaga na stotine reševalcev in vojska. Med najhuje prizadetimi je dolina Vesubie severno od Nice blizu meje z Italijo, kjer so narasle vode odnesle več cest in tudi hiš. Na območju gorskega prelaza Col de Tende so med neurjem pogrešali večjo skupino ljudi, a so jo našli in uspešno evakuirali s helikopterjem.

Francoski premier Jean Castex je potrdil, da uradno še vedno pogrešajo osem ljudi, a dodal, da jim tudi s številnimi drugimi še ni uspelo vzpostaviti stika. "Ne skrivam velike zaskrbljenosti pred končnim izidom dogajanja," je dodal v soboto po ogledu prizadetega območja. Francoska vlada je sprožila izredni načrt za naravne katastrofe, še navaja STA.

neurje Alex Col de Turini Avtomoto Neurje odneslo kilometre slavne ceste v Franciji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin