Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Bašar al Asad Donald Trump Sirija

Petek, 7. 4. 2017, 7.05

6 let, 6 mesecev

Po napadu s kemičnim orožjem Trump bombardiral sirski režim #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so zaradi torkovega napada s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 86 ljudi, izstrelile 59 vodljivih raket tomahawk na eno od vojaških letališč režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

V napadu ameriških sil, o katerem je bila po besedah Pentagona Rusija predhodno obveščena, je umrlo šest vojakov, je sporočila sirska vojska. Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana je bilo v dveh vaseh, ki ležita v bližini napadene baze, ubitih tudi devet civilistov, med njimi štirje otroci.

ZDA zagrozile z novimi akcijami v Siriji

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je na današnji izredni seji Varnostnega sveta ZN o ameriškem raketnem napadu na sirsko letalsko oporišče dejala, da so ZDA pripravljene izvesti dodatne aktivnosti.

"ZDA so sinoči izvedle zelo odmerjen ukrep. Pripravljeni smo storiti več, vendar upamo, da ne bo treba," je povedala na seji VS ZN, ki je bila odprta za javnost.

Rusija, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je ameriški napad znova ostro obsodila. Namestnik veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov je dejal, da je napad "temeljil na vnaprej določeni krivdi Sirije".

Ponovil je tudi navedbe ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je dejanje označil za "agresijo na suvereno državo" in dodal, da je "šlo za kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov".

Glavna tarča so bili rezervoarji goriva, skladišča streliva in sistemi protiletalske obrambe sirske vojske na letališču Aš Šairat v provinci Homs, s katerega so Al Asadove sile izvedle napad s kemičnim orožjem. V ameriškem napadu je bilo uničenih tudi devet sirskih letal.

 Al Asadov režim je ameriški napad označil za brezbrižen in neodgovoren.

"Raketni napad razumemo kot odziv na uporabo kemičnega orožja v pokrajini Idlib z namenom preprečitve možnosti novih napadov s kemičnim orožjem," so se odzvali na slovenskem zunanjem ministrstvu. "Slovenija uporabo kemičnega orožja najostreje obsoja," so poudarili.

"Al Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke"

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi za javnost na svojem floridskem posestvu Mar-a-Largo dejal, da je ukazal napad na letališče v Siriji, od koder je bil sprožen napad s kemičnim orožjem.

"Al Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke. Za številne je bila to počasna in surova smrt. V tem barbarskem napadu so bili okrutno umorjeni celo čudoviti dojenčki. Noben božji otrok ne bi smel nikoli trpeti takšnih grozot," je med drugim dejal Trump in dodal, da je preprečevanje širjenja kemičnega orožja ključni nacionalni interes ZDA.

Zagotovil je, da ni nobenega dvoma, da je Sirija uporabila prepovedano kemično orožje, kršila obveze iz Konvencije proti kemičnemu orožju in zanemarila pozive Varnostnega sveta.

Trump: Pridružite se nam

"Številni poskusi spremembe Al Asadovega obnašanja so dramatično propadli. Zaradi tega se begunska kriza povečuje, regija se destabilizira, kar ogroža ZDA in zaveznike. Vse civilizirane države pozivam, naj se nam pridružijo v prizadevanjih za končanje klanja in prelivanja krvi v Siriji ter končanje terorizma v vseh oblikah," je dejal in na koncu prosil za božji blagoslov ne le Amerike, ampak vsega sveta.

Trump je napad ukazal kljub opozorilu Rusije, da bo imela vojaška akcija proti Siriji negativne posledice.

Ruski veleposlanik pri ZN Safronkov je v četrtek med neuspešnim dogovarjanjem VS ZN o resoluciji za obsodbo uporabe kemičnega orožja dejal, da bo odgovornost za vojaško akcijo na ramenih tistega, ki bo sprožil takšen dvomljiv tragičen ukrep.

"Poglejte Irak, poglejte Libijo," je dejal.

Pentagon je danes pozval Moskvo, naj ohrani odprte vojaške kanale za preprečevanje incidentov v Siriji. Poudarili so, da bi to koristilo vsem stranem, ki delujejo v zračnem prostoru nad Sirijo, da bi se izognili nesrečam in napačnim izračunom. Upajo, da bo to ugotovilo tudi rusko obrambno ministrstvo in da bo znova premislilo o odločitvi.

"Gre za nasilje nad suvereno državo," so po ameriškem napadu sporočili iz Kremlja in dodali, da sirski režim sploh nima kemičnega orožja. Po Putinovih besedah napad krši mednarodno pravo. Oglasil se je tudi Iran, ki je napad na Sirijo ostro obsodil.

Na drugi strani so ameriški napad podprli Velika Britanija, Avstralija, Savdska Arabija, Izrael in Turčija, ki je pozvala k oblikovanju tranzicijske vlade v Siriji brez Al Asada. Francija in Nemčija sta poudarili, da je za ameriški napad odgovoren izključno Al Asad.

Le nekaj ur pred napadom se je za ukrepanje zoper Al Asadov režim zavzela tudi Trumpova nasprotnica na predsedniških volitvah Hillary Clinton. Kot je dejala, bi morali Al Asadu preprečiti uporabo letališč, s katerih izvaja napade na svoje državljane.

Glavna tarča napada so bili rezervoarji goriva, skladišča streliva in sistemi protiletalske obrambe sirske vojske na letališču Aš Šairat v provinci Homs, s katerega naj bi Al Asadove sile izvedle napad s kemičnim orožjem. | Foto: Reuters Glavna tarča napada so bili rezervoarji goriva, skladišča streliva in sistemi protiletalske obrambe sirske vojske na letališču Aš Šairat v provinci Homs, s katerega naj bi Al Asadove sile izvedle napad s kemičnim orožjem. Foto: Reuters

Obama proti Al Asadu ni ukrepal

Trumpov predhodnik Barack Obama ni odločneje ukrepal proti Al Asadu, zaradi česar si je prislužil kritike nekaterih kongresnikov, med njimi senatorja iz Arizone Johna McCaina. Ta je skupaj z republikanskim kolegom iz Južne Karoline Lindseyjem Grahamom sporočil, da vojaška akcija pošilja pomembno sporočilo, da ZDA ne bodo več mirno opazovale, kako Al Asad s pomočjo Rusije pobija nedolžne civiliste v Siriji.

Senatorja sta Trumpa še pozvala, naj iz boja povsem izloči Al Asadove zračne sile ter skupaj z zavezniki in partnerji razvije celovito strategijo za končanje spopadov v Siriji. Ameriški mediji poročajo, da so bili tomahawki izstreljeni z dveh vojaških ladij v Sredozemlju. Sirska vlada je medtem ameriški ukrep označila za dejanje nasilja.

Ne spreglejte