Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2016,
7.18

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Natisni članek

potres

Petek, 15. 4. 2016, 7.18

8 let, 6 mesecev

Po močnem potresu na Japonskem iščejo preživele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
Potres

Več tisoč reševalcev na južnem japonskem otoku Kjušu danes išče morebitne preživele pod ruševinami hiš, potem ko je četrtkov potres z magnitudo 6,5 zahteval najmanj devet življenj, ranjenih je bilo več kot 950 ljudi.

Zidovi in hiše so se zrušili v mestu Mašiki, ko je v četrtek območje v osrednjem delu otoka vzhodno od mesta Kumamoto stresel potres z žariščem v globini okoli deset kilometrov.

Nastala je precejšnja gmotna škoda, medtem ko nevarnosti cunamija niso razglasili. Na otoku sta sicer edina delujoča jedrska reaktorja v državi, ki pa po navedbah oblasti normalno delujeta.

Zaradi potresa so evakuirali več kot 44 tisoč ljudi v prefekturi Kumamoto, nekateri pa so noč preživeli na prostem.

V regiji so ustavili promet z vlaki, tudi hitrimi.

Potres zaustavil proizvodnjo nekaterih japonskih podjetij

Nekatera večja japonska podjetja, med njimi Sony in Toyota, so na jugu države začasno zaustavila proizvodnjo. Zaradi tega so se okrepili strahovi glede motenj v dobavi in morebitnih učinkov naravne katastrofe na gospodarstvo.

Potres je močno poškodoval infrastrukturo, nekatera podjetja, tako iz jeklarske kot avtomobilske industrije in iz tehnološkega sektorja, pa so začasno zaustavila proizvodnjo.

Varnostne preglede svojih proizvodnih enot na otoku Kjušu tako že izvajajo v velikih japonskih izvoznikih, kot so Toyota, Honda in Sony. Proizvodnjo so začasno zaustavili tudi Mitsubishi Electric, Renesas in Fujifilm, pa tudi proizvajalec avtomobilskih gum Bridgestone in proizvajalec pijač Suntory Holdings.

Ne spreglejte