Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
19.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec Bruselj arbitraža

Petek, 25. 1. 2013, 19.58

8 let

Planet TV: Janša Erjavcu ne dovoli v Bruselj? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Politična kriza v koaliciji se kaže na zunanjepolitičnem področju. Janez Janša ne želi, da bi Karel Erjavec zastopal Slovenijo na srečanju sveta zunanjih ministrov v Bruslju, to bo prihodnjo sredo.

Karl Erjavec pravi, da v vladi ostaja iz razloga, da kot zunanji minister reši spor s Hrvaško o varčevalcih LB in omogoči ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. "Treba se je zavedati, da bomo, če ta ratifikacija ne bo uspešna, deležni zgodovinske zamere Hrvaške," meni Erjavec.

No, Erjavec bi vprašanje LB, ki je jabolko spora med Slovenijo in Hrvaško že leta, s hrvaško kolegico rešil v samo dveh dneh v Bruslju. Če bo v Bruselj sploh šel, pravijo na Pozitivni Sloveniji, saj vlada prvič, odkar smo v Evropski uniji, ni potrdila vsebinskih izhodišč za vrh in s tem tudi ne članov delegacije, v kateri naj bi bil Erjavec.

"Razlog, da nimamo teh stališč, je po naših neuradnih informacijah to, da predsednik vlade ne želi, da na tem sestanku sodeluje zunanji minister," je povedal Jaklič.

Na MZZ-ju zagotavljajo, da Erjavec v sredo potuje v Bruselj. Ne glede na to nesoglasja med ministrstvom in vlado obstajajo, vsaj kar zadeva priprave izhodišč o drugi težavi s Hrvaško: arbitraži o meji med državama.

"Kot veste, je vlada morala preložiti obravnavo, ker zadeve niso bile v redu pripravljene," je pojasnil predsednik vlade Janez Janša. "Ne, ni res! Mi smo jih dobro pripravili, profesionalno," je nasprotoval Erjavec.

Rok za pripravo memoranduma, s katerim bo Slovenija poskušala dokazati svoj prav pri arbitraži, je 8. februar. Mudi pa se tudi z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Do zdaj jo je že ratificiralo 21 evropskih držav, in samo v Sloveniji se lahko, če bomo imeli predčasne volitve, zares zaplete.

Pahor pa pravi: "To so stvari, ki presegajo mandat ene vlade. To so stvari, ki presegajo moj mandat, mandat državnega zbora, to so stvari, ki presegajo nacionalni interes par excellance te države."

Naj pohitimo, nas opozarja tudi Bruselj. Hrvaška naj bi v povezavo vstopila 1. julija 2013. Slovenski parlament ima še pet mesecev časa, za ratifikacijo pa je potrebna dvotretjinska večina.

Ne spreglejte