Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti Grčija Pakistan

Četrtek, 3. 12. 2015, 16.05

8 let

Pingpong: Grčija 50 migrantov vrnila v Pakistan, ta jih je 30 poslal nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pakistanske oblasti so danes nazaj v Grčijo poslale najmanj 30 migrantov, ki jih je Grčija želela vrniti v njihovo domovino Pakistan.

V Islamabadu trdijo, da grške oblasti niso dokazale, da so migranti v resnici iz Pakistana, saj ti niso imeli osebnih dokumentov. V Bruslju so te trditve zavrnili.

Večini niso dovolili niti izkrcanja 50 migrantov je danes okoli poldneva s čarterskim poletom iz Aten prispelo na mednarodno letališče v Islamabadu. A večini tam niso dovolili niti izkrcanja, češ da njihova identiteta ni potrjena, zato repatriacija v skladu s sporazumom o vračanju, ki sta ga EU in Pakistan sklenila leta 2010, ni mogoča. Kake tri ure pozneje je bilo letalo s 30 migranti že nazaj v Atenah.

Pakistan je pretekli mesec suspendiral sporazum o vračanju z EU in ni želel sprejemati repatriiranih nezakonitih pakistanskih migrantov, saj naj bi države članice Unije sporazum na veliko kršile, ker nacionalnosti izgnanih migrantov ne preverjajo, tako kot bi morale.

Pretekli teden sta nato EU in Pakistan sporazum znova začela izvajati, danes pa se je spet zapletlo.

"Migrantom so dokumente izdala veleposlaništva Pakistana" Evropska komisija je današnje trditve Pakistana že zavrnila. Kot so pojasnili v Bruslju, so Islamabadu posredovali popoln seznam imen in številk potnih listov potnikov, a je ta naknadno zahteval še številke njihovih osebnih izkaznic, ki pa so jih imeli res le za 19 potnikov.

Kot so opozorili, EU nima dostopa do notranjih informacij Pakistana, kot so številke osebnih izkaznic njegovih državljanov. Obenem so spomnili, da so migrantom potovalne dokumente vendarle izdala veleposlaništva Pakistana.

Ne spreglejte