Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
19. 7. 2016,
9.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

Turčija državni udar Recep Tayyip Erdogan

Torek, 19. 7. 2016, 9.36

6 let, 6 mesecev

Erdogan državni udar primerjal s terorizmom, vojake s teroristi

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Recep Tayyip Erdogan Turčija predsednik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Turke ponovno pozval na ulice in trge, da bi tam branili demokracijo, premier Binali Yildirim pa zagotavlja, da se oblast pučistom ne bo maščevala.

18:44

Čistka se nadaljuje

12:33

Erdogan: Lahko bi umrl

12:16

Pogrešanih 14 vojaških ladij

10:51

Udar primerjal s terorizmom

  • 18:44

    Čistka se nadaljuje

    Turška vojska je še sporočila, da je načelnik generalštaba Hulusi Akar kljub grožnji s pištolo zavrnil podpis dokumenta, s čimer bi podprl strmoglavljenje vlade.

    V Turčiji se medtem nadaljuje čistka med domnevnimi podporniki pučistov. Po poročanju turških medijev so danes iz urada turškega premierja odpustili 257 ljudi, v uradu za verske zadeve je delo izgubilo 492 ljudi, obveščevalna služba MIT pa je odpustila 100 uslužbencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    S turškega ministrstva za izobraževanja so sporočili, da so suspendirali 15.200 zaposlenih v šolstvu.

    Po poskusu udara so turške oblasti priprle 6038 vojakov, 755 sodnikov in 100 policistov, v priporu pa je danes pristal tudi glavni vojaški svetovalec turškega predsednika Erkan Kivrak.

    Turške oblasti so poleg tega danes odvzele dovoljenje za oddajanje 24 radijskim in televizijskim postajam, ki jim očitajo povezave z Gülenovim gibanjem. V preteklih dneh so že blokirale okoli 20 spletnih novičarskih portalov.

  • 18:43

    Erdoganov tiskovni predstavnik je danes zavrnil trditve, da je državni udar orkestriral sam predsednik, da bi utrdil svoj položaj. "To je res nesmiselno. To je tako, kot da bi trdili, da so napade 11. septembra orkestrirale ZDA in da je napade v Parizu in Nici orkestrirala francoska vlada," je zavrnil očitke.

  • 14:02

    Oblasti uradno preiskujejo 9.322 ljudi, domnevno povezanih z neuspešnim udarom.

  • 13:47

    Večina vojakov ni sodelovala v državnem udaru, je sporočil generalštab turške vojske. Dodali so, da je generalštab prve informacije o puču dobil v petek ob 16. uri in da je o tem obvestil pristojne službe. Generalštab je napovedal, da bo "najostreje kaznoval" vsakega pripadnika oboroženih sil, ki je sodeloval "v tej sramoti."

  • 13:12

    Iz urada turškega premierja so zaradi suma, da so povezani z udarom, odstranili 257 ljudi.

  • 13:10

    Po neuradnih informacijah so na jugu Turčije prijeli Erdoganovega višjega vojaškega svetovalca.

  • 12:33

    Erdogan: Lahko bi umrl

    "Lahko bi umrl," se je na namige, da je udar zrežiral sam, da bi tako utrdil svojo moč, odzval Erdogan. Turški predsednik je bil v petek z ženo in vnuki v počitniški hiši v Marmarisu. "Če bi ostal še deset ali 15 minut, bi me ubili ali pa zajeli kot talca," je o dramatičnem dogajanju med udarom povedal Erdogan. Dodal je, da sta dva njegova telesna stražarja umrla.

  • 12:25

    Turčija je ZDA uradno zaprosila za izročitev klerika Gülena.

  • 12:16

    Pogrešanih 14 vojaških ladij

    Poleg 42 helikopterjev je po udaru neznano kam izginilo tudi najmanj 14 ladij turške vojne mornarice, s katerimi oblasti ne morejo vzpostaviti stika. Turške oblasti se sprašujejo, ali so poveljniki teh ladij, ki so plule v Egejskem in Črnem morju, del udara in pripravljajo novega ali želijo pobegniti v tujino, poroča The Times.

    Hkrati ne vedo, kje je admiral Veysel Kosele, s katerim niso bili v stiku vse od petka. Turški mediji ugibajo, da ga morda zadržujejo proti njegovi volji. Morda so ga pod pretvezo terorističnega napada zvabili na eno od pogrešanih ladij.

    "Menimo, da bi lahko speče celice poskušale ugrabiti helikopterje ali se lotiti drugih nasilnih dejanj proti mirnim demonstracijam in vladnim poslopjem," je turška vlada komentirala dogajanje.

  • 11:15

    Turško pravosodje je vložilo obtožnice proti 85 generalom in admiralom, nekaj deset pa jih še vedno zaslišujejo.

  • 10:51

    Udar primerjal s terorizmom

    Erdogan je državni udar primerjal s terorističnim napadom, vojake pa s teroristi. "Dogodki 15. julija so prisilili Turčijo, da se je neposredno spoprijela s terorističnim napadom. Tanki in helikopterji so se izkazali za nemočne proti odločenosti naroda, da se zaščiti. Vse, ki imajo radi to državo in narod, pozivam, da odidejo na trge ter zaščitijo svojo državo in demokracijo," je dejal v videonagovoru.

  • 10:34

    Nekdanji poveljnik zračnih sil Akin Ozturk je zavrnil obtožbe, da je vodil udar. "Nisem oseba, ki je načrtovala ali vodila udar. Po mojih izkušnjah je udar poskušalo izvesti Gülenovo gibanje," je dejal na sodišču.

  • 10:32

    Fetullah Gülen je prepričan, da ga ZDA ne bodo izročile Turčiji.

  • 10:16

    Večina vojaških poveljnikov, ki so sodelovali v udaru, je albanskega rodu, poročajo albanski mediji. Od 29 aretiranih generalov in polkovnikov jih ima kar 25 albanske korenine, med njimi tudi nekdanji poveljnik zračnih sil Akin Ozturk in general Adem Hudati, čigar predniki so s Kosova, dodajajo albanski mediji.

    Albanskega rodu je tudi pilot Jusuf Kurt, ki je zrušil rusko letalo.

  • 10:13

    Turški premier Binali Yildirim je zatrdil, da bodo pri sodnem preganjanju sodelujočih pri državnem udaru spoštovali vladavino prava in da se ne bodo skušali maščevati.

Turške oblasti so po neuspelem puču, med katerim je umrlo več kot 300 ljudi, v zapor strpale okoli 7.500 ljudi, med njimi 103 generale in admirale, zato sta EU in svet Turčijo in njenega predsednika Erdogana pozvala k zmernosti pri obračunu s pučisti.


Tako razsipno živita Erdogan in njegova z nakupovanjem obsedena žena #video


Erdogan, ki za državni udar obtožuje Fethullaha Gülena, svojega nekdanjega zaveznika, s katerim sta se pred meseci sprla, je napovedal ostre kazni za udeležene v puču, glasno omenja smrtno kazen. Po burnem odzivu ZDA in EU, ki je Turčiji v primeru ponovne uvedbe najhujše kazni zagrozila s prekinitvijo pridružitvenih pogajanj, je Erdogan odvrnil, da imajo tudi ZDA, Rusija in Kitajska smrtno kazen.

Dva turška pilota, ki sta sodelovala pri sestrelitvi ruskega letala novembra lani, sta po neuspešnem vojaškem državnem udaru v petek v Turčiji med več tisoč priprtimi, so sporočile turške oblasti. Sestrelitev ruskega letala blizu meje s Sirijo je močno poslabšala odnose med Moskvo in Ankaro, državi pa sta se šele prejšnji mesec dogovorili o obnovitvi diplomatskih odnosov. Erdogana je poklical tudi njegov ruski kolega Vladimir Putin in se zavzel za čimprejšnjo stabilizacijo razmer v Turčiji. Predsednika naj bi se srečala prvi teden avgusta.

Ne spreglejte