SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Petraeus poveljevanje silam v Afganistanu predal Allenu

4

termometer

Poveljevanje zavezniškim silam v Afganistanu je v Kabulu iz rok ameriškega generala Davida Petraeusa prevzel general John Allen.

Petraeus Afganistan zapušča po letu dni in bo prevzel vodenje ameriške obveščevalne agencije Cia. Petraeus odhaja v kritičnem trenutku Odhaja v kritičnem trenutku za Afganistan, potem ko se je v državi v nedeljo začel proces tranzicije, v okviru katerega bo Nato odgovornost za varnost postopoma predal afganistanskim varnostnim silam. Poleg tega se je začel postopen umik vojakov, ki naj bi se končal konec leta 2014. Nato je nadzor nad prvo provinco že predal Zveza Nato je prav v nedeljo afganistanskim silam predala nadzor nad prvo provinco. Gre za provinco Bamijan, v prihodnjih tednih pa se bo tranzicija uradno začela tudi v provincah Kabul in Panšir ter v regionalnih prestolnicah provinc Balk, Herat, Helmand in Lagman.

V Cii bo Petraeus nasledil Leona Panetto, ki je nedavno prevzel vodenje ameriškega obrambnega ministrstva.

"Ne delam si iluzij glede prihodnjih izzivov" General Allen je doslej deloval v ameriškem poveljstvu za Bližnji vzhod in Srednjo Azijo in je šele tik pred prevzemom nalog v Afganistanu prejel četrto generalsko zvezdico. Ob prevzemu položaja je dejal, da se zaveda, da ga ne čaka lahko delo. "Ne delam si iluzij glede prihodnjih izzivov," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin