SiolNET. Novice Svet
2,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pentagon miri: Glavno mesto Afganistana ni ogroženo

2,07

termometer

Kabul
Foto: Reuters

V ameriškem obrambnem ministrstvu skušajo po hitrem napredovanju talibanov v Afganistanu pomiriti skrbi in zagotavljajo, da prestolnica Kabul ni neposredno ogrožena, jo pa skušajo talibani izolirati.

Podobno taktiko so uporabili tudi pri drugih glavnih mestih pokrajin - najprej so jih obkolili, nato pa zavzeli, pogosto brez boja. Vendar pa "Kabul ni v položaju, da bi bil neposredno ogrožen", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotovil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

V roke talibanov padla drugo in tretje največje mesto v državi

Talibani so v četrtek zavzeli drugo in tretje največje mesto v državi po Kabulu, Kandahar in Herat. V tednu dni silovite ofenzive je padlo tudi več drugih prestolnic afganistanskih pokrajin - skupno 18 od 34. Po nekaterih navedbah nadzorujejo že dve tretjini ozemlja. Približujejo se tudi Kabulu.

ZDA: Na koncu bodo Afganistanci odločili, kaj si želijo

V Pentagonu priznavajo, da so zaskrbljeni zaradi položaja na terenu, vendar pa poudarjajo, da so v ZDA verjeli, da je afganistanska vojska sposobna zagotavljati varnost v državi. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo hitrost, s katero napredujejo talibani in s kako malo odpora se soočajo," je dejal Kirby.

Kabul Foto: Reuters

"Želimo si videti vojaško vodenje, ki je potrebno na terenu," je dejal in dodal, da bodo na koncu Afganistanci odločili, kaj si želijo.

Evakuacija ameriškega veleposlaništva, njihovih sodelavcev in zaveznikov

Ne glede na dogajanje na terenu pa v ZDA zaenkrat ne razmišljajo, da bi prekinili umikanje svojih sil iz Afganistana. Predsednik Joe Biden je sicer odredil, da se v Kabul vrne 3000 vojakov, a z nalogo, da se evakuira veleposlaništvo in afganistanske sodelavce in zaveznike. Vojaki naj bi v Kabul prispeli do nedelje, osebje veleposlaništva pa je dobilo ukaz, naj uniči vso občutljivo dokumentacijo in stvari, vključno z zastavami, ki bi jih talibani lahko uporabili v propagandne namene.

Afganistanski predsednik napovedal ponovno mobilizacijo vladnih sil

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je medtem zagotovil, da je ponovna mobilizacija vladnih oboroženih sil v državi trenutno največja prioriteta, saj se talibanski borci bliskovito približujejo prestolnici Kabul. Predsednik ni namignil, da bi morda odstopil ali prevzel odgovornost za trenutne razmere.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin