Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
7.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afrika

Petek, 18. 11. 2011, 7.14

7 let, 12 mesecev

Papež z obiskom Benina že drugič v Afriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Benedikt XVI. je danes v Beninu začel svoj drugi obisk v Afriki, celini z najhitreje rastočim številom katolikov.

V državi, ki velja tako za utrdbo katolištva kot tudi za središče vuduja, mu je več sto vernikov na letališču v Cotonouju pripravilo topel sprejem. Papež naj bi najprej imel govor že na letališču, nato pa bo v svojem papamobilu obiskal gospodarsko prestolnico države, Cotonou. 84-letni papež bo spregovoril tudi v tamkajšnji katedrali, kjer se je v pričakovanju njegovega prihoda že zbrala množica otrok.

Namen obiska, na katerem se bo med drugim posvetil medverskemu dialogu in gradnji miru, je ponovno utrditi "vero in upanje kristjanov v Afriki". Vrhunec papeževega obiska bo uradni podpis apostolske spodbude, naslovljene "Obljuba za Afriko", katere glavno sporočilo so mir, sprava in pravičnost. Dokument, ki je pravzaprav povzetek sklepov sinode afriških škofov leta 2009, naj bi govoril tudi o nesorazmernem razvoju, korupciji, revščini na podeželju in vzponu alternativnih krščanskih gibanj.

Okoli 17 odstotkov prebivalcev države prakticira vudu Papež bo apostolsko spodbudo v soboto podpisal v mestu Ouidah, v največji katedrali v zahodnem delu Afrike. Prav v tem mestu so se pred 150 leti izkrcali prvi krščanski misijonarji v Beninu. Benedikt XVI. se bo prav tako v soboto v gospodarski prestolnici Cotonou srečal s tradicionalnimi verskimi voditelji, vključno s predstavniki vudu religije. Benin je namreč pomembno središče vuduja, ki ga prakticira okoli 17 odstotkov prebivalcev države.

Benedikt XVI. bo v nedeljo daroval mašo Istega dne se bo papež srečal z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki, v nedeljo pa bo na stadionu v Cotonouju ob prisotnosti okoli 200 afriških škofov iz 35 držav daroval mašo. Po prihodu si bo medtem vzel čas za počitek, ob začetku njegovega obiska pa bo v Cotonouju potekal koncert.

V Afriki živi 15 odstotkov katolikov na svetu V Beninu je okoli tri milijone katalikov in predstavljajo 30 odstotkov prebivalcev. V Afriki živi 15 odstotkov od 1,2 milijarde katolikov na svetu.

Tudi tukaj ne gre brez spolnih škandalov in korupcije Katolištvo je v Beninu še posebej pomembno, saj je prav katoliška elita, ki so jo izšolali misijonarji, po padcu vojaške diktature v začetku 90. let minulega stoletja pomagala zagotoviti demokratično tranzicijo. Kot v drugih delih Afrike pa tudi tu vse večjo konkurenco Katoliški cerkvi predstavljajo naraščajoči vpliv islama in Binkoštnih cerkva. Cerkev so poleg tega v zadnjem času pretresali številni škandali, od spolnih do korupcijskih.

Papež sledi svojemu predhodniku Janezu Pavlu II. Za papeža je to že drugi obisk v Afriki, potem ko je leta 2009 v okviru šestdnevne turneje obiskal Angolo in Kamerun. Njegov takratni obisk je zasenčila polemika, ki jo je sprožil z izjavo, da razdeljevanje kondomov "zaostruje" krizo na področju aidsa, kot edino rešitev pa je navedel abstinenco od spolnih odnosov. Z obiskom v Beninu 84-letni papež sledi svojemu predhodniku Janezu Pavlu II., ki je državo obiskal dvakrat, vsega skupaj pa kar 41 afriških držav. V šestih letih na čelu Rimskokatoliške cerkve je medtem Benedikt XVI. doslej obiskal 22 držav. Prihodnje leto se kljub več zdravstvenim težavam namerava podati v Mehiko, na Kubo, v Irak ter Monako.

Ne spreglejte