SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež po korupcijski aferi imenoval novega predsednika finančnega urada

0,11

termometer

Papež Frančišek
Papež Frančišek je v torek priznal, da obstajajo jasni dokazi o finančni korupciji znotraj Vatikana. Foto: Reuters

Papež Frančišek je za novega predsednika vatikanskega finančnega urada AIF imenoval nekdanjega visokega uradnika italijanske centralne banke Carmela Barbagalla. Urad, ki se je znašel v korupcijski aferi, je do zdaj vodil Rene Brülhart, ki se mu je iztekel mandat.

Imenovanje novega vodje nadzornega urada je bilo pričakovano, saj so pretekli teden v Vatikanu sporočili, da bo papež Frančišek to storil po vrnitvi z apostolskega potovanja po Aziji, na katerem je bil v minulih dneh. V Vatikanu so danes pojasnili, da je papež na ta položaj imenoval nekdanjega vodjo bančnega in finančnega nadzora na italijanski centralni banki Carmela Barbagallo.

Papež na Japonskem Novice Papež na srečanju z žrtvami iz Fukušime: To je bila trojna katastrofa

Namesto za humanitarne namene denar porabili za razkošne nepremičnine

AIF se je znašel sredi finančnega škandala v zvezi z domnevno zlorabo sredstev iz nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve, za nakup luksuznih nepremičnin v središču Londona. Med drugim so zaradi afere suspendirali direktorja AIF Tommasa Di Ruzzo, ki ga bodo v povezavi s tem tudi zaslišali.

Poleg njega bodo zaslišali še štiri druge uradnike. Po izbruhu afere sta sicer v zadnjih tednih položaja zapustila tako predsednik AIF Rene Brülhart, ki se mu je iztekel mandat, kot tudi dolgoletni šef varnosti v Vatikanu Domenico Giani.

Papež Frančišek Novice Papež: Sodelovanje med različnimi verami je pomembnejše kot kdajkoli prej

Papež priznal, da obstajajo dokazi o finančni korupciji znotraj Vatikana

Papež Frančišek je v torek priznal, da obstajajo jasni dokazi o finančni korupciji znotraj Vatikana. Na letalu, s katerim se je v Vatikan vračal z obiska na Japonskem, je poudaril tudi, da so težavo odkrili in jo zdaj urejajo. Tako se je tudi prvič javno odzval na afero, ki je vrgla novo senco na Vatikan oziroma njegova prizadevanja za večjo finančno preglednost v zadnjih letih.

Papež na Tajskem Novice Papež na Tajskem pozval k zaščiti žensk in otrok pred spolnim turizmom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin