SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež: Cerkev mora spremljati in vključevati, tudi istospolne

0,30

termometer

Papež Frančišek
Foto: Reuters

Danes objavljena apostolska spodbuda Amoris laetitia o ljubezni v družini ne spreminja cerkvenega nauka, spodbuja pa k razumevanju, odprtosti in podpori.

Papež Frančišek v spodbudi poudaril pomen družine, kot jo je Cerkev vedno razumela, in v tem smislu ne prinaša nobenih novosti. Glede ločenih in ponovno poročenih še vedno velja, da je treba presojati vsak primer posebej. Tudi glede istospolnih nauk Cerkve ostaja nespremenjen.

Zahteven ideal, a potrebno je tudi sočutje

Je pa papež opozoril na situacije in odnose, ki niso idealni. "Če ne prisluhnemo resničnosti, bomo težko razumeli zahteve sedanjosti, kakor tudi pozive Svetega Duha," je opozoril. Spodbudil je k spremljanju, vključevanju in usmiljenju do takih, ki živijo drugače, kot uči Cerkev.

Jezus je predlagal zahteven ideal, "toda nikoli ni opustil sočutne bližine do krhkih oseb, kot sta bili samarijanka ali prešuštnica", je zapisano v povzetku spodbude.

Spodbuda o poklicanosti družin v današnjem času

Papež se v devetih poglavjih posveti poklicanosti družine, rodovitni ljubezni v njej, vzgoji in pripravi na družino, vzgoji otrok, duhovnosti v zakonu in družini.

Papež Frančišek je apostolsko spodbudo Amoris laetitia (Radost ljubezni) podpisal na praznik sv. Jožefa, zavetnika družine. V dokumentu, ki je nastal na podlagi spoznanj in sklepov sinod o družini, ki sta potekali leta 2014 in lani, povzema tudi nauk predhodnih papežev, različnih škofovskih konferenc in pomembnih osebnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin