Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
10.28

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež Frančišek celibat

Torek, 15. 4. 2014, 10.28

4 leta, 4 mesece

Papež naklonjen poročenim duhovnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Frančišek se načeloma strinja, da bi duhovniki lahko postali tudi poročeni moški, vredni zaupanja (viri probati).

Papež Frančišek je javno potrdil, da celibat duhovnikov ni nedotakljiv, kar so trdili že njegovi zaupni prijatelji. V zasebnem pogovoru z brazilskim škofom Erwinom Kräutlerjem se je papež strinjal s tem, da bi dovolili duhovniško posvečenje tudi poročenim moškim.

Viri probati V cerkveni latinščini se izraz viri probati uporablja za poročenega, zrelega moškega, ki je vreden zaupanja. V praksi zadnjih let take ljudi tudi v Sloveniji precej pogosto posvečajo v diakone. Ti lahko namreč precej pomagajo v župniji in razbremenijo duhovnike, saj lahko obhajajo, poročajo, krščujejo in vodijo pogrebe.

Čeprav je papež Bergoglio škofa iz škofije Xingu v brazilskem pragozdu sprejel v zasebni avdienci, so vsebino razgovora povzeli svetovni mediji. Škof Kräutler, ki je rojen v Avstriji, mu je razložil, da ima za 700 tisoč vernikov v 800 župnijah samo 27 duhovnikov. To pomeni, da imajo v nekaterih župnijah mašo samo dvakrat letno. Papež mu je odgovoril, da morajo krajevni škofje pogumno podati konkretne predloge.

O poročenih duhovnikih bodo odločali škofje, ne papež V okviru posameznih škofovskih konferenc naj se škofje dogovorijo in Rimu predlagajo reforme, mu je še rekel papež, ki sam iz Rima tega ne more narediti. Papež Bergoglio je omenil primer mehiške škofije, kjer imajo kar 300 diakonov, ki ne morejo maševati in spovedovati: "Na škofih je, da predlagajo spremembe."

Tudi lani septembra je na to temo govoril novi vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. Na vprašanje o celibatu je odgovoril, da ne gre za nesprejemljivo cerkveno dogmo, ampak za dogovor v skladu s tradicijo Cerkve. Ta se lahko tudi spremeni zaradi pomanjkanja duhovnikov, je povedal Parolin.

Duhovniško posvečenje mož, ki si zaslužijo naziv viri probati, je leta 2005 kot možnost rešitve težave pomanjkanja števila duhovnikov postavil beneški kardinal Angelo Scola na sinodi o evharistiji (mašni daritvi).

Ne spreglejte