SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež imenoval prve člane komisije za preprečevanje spolnih zlorab

3

termometer

Papež Frančišek je imenoval prve člane komisije za preprečevanje spolnih zlorab v katoliški cerkvi, ki jo je ustanovil decembra lani.

Frančišek je v komisijo imenoval osem cerkvenih dostojanstvenikov in posvetnih strokovnjakov. Člani bodo morali pripraviti statut komisije, določiti naloge in pristojnosti ter pridobiti nove člane z vsega sveta, so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Vatikana.

"Papež je dal jasno vedeti, da mora biti zaščita mladoletnikov ena najvišjih prioritet Cerkve," je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

V komisijo so bili imenovani bostonski nadškof Sean Patrick O'Malley, jezuitska duhovnika Humberto Miguel Yanez iz Argentine in Hans Zoillner iz Nemčije, irska aktivistka Marie Collins, otroška psihiatrinja Catherine Bonnet iz Francije, bivša poljska premierka in strokovnjakinja za človekove pravice Hanna Suchocka, britanska baronica in strokovnjakinja za duševno zdravje Sheila Collins in profesor kanonskega prava, Italijan Claudio Papale.

Pedofilski duhovniki so močno okrnili ugled katoliške cerkve Pedofilski duhovniki, ki so zlorabili nemočne otroke, so v zadnjih letih močno okrnili ugled katoliške cerkve. Strokovnjaki ZN za človekove pravice so Cerkev nedavno obtožili, da je dosledno prikrivala primere spolnih zlorab otrok, kar pa so v Vatikanu odločno zanikali.

Frančišek je v začetku meseca v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera dejal, da so zlorabe grozne, je pa potarnal zaradi po njegovem nepravičnih kritik, češ da je njegov predhodnik Benedikt XVI. sprožil zelo pogumen proces očiščenja.

"Katoliška cerkev je morda edina javna ustanova, ki se je tega lotila transparentno in odgovorno. Nihče drug ni storil toliko. Pa vendar je Cerkev edina, ki se jo napada," je izjavil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin