Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 8. 2024,
16.43

Osveženo pred

19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Volodimir Zelenski Ukrajina papež Frančišek

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 16.43

19 minut

Papež Frančišek obsodil ukrajinsko prepoved z Rusijo povezane pravoslavne cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Papež Frančišek | "Nobena krščanska cerkev ne sme biti neposredno ali posredno ukinjena. Cerkve morajo biti nedotakljive," je v nedeljski molitvi dejal papež. | Foto Reuters

"Nobena krščanska cerkev ne sme biti neposredno ali posredno ukinjena. Cerkve morajo biti nedotakljive," je v nedeljski molitvi dejal papež.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes obsodil ukrajinsko prepoved z Rusijo povezane pravoslavne cerkve, kar po oceni nemške tiskovne agencije dpa kaže na vse večji razkorak med Kijevom in Vatikanom. "Človek z molitvijo ne more storiti ničesar slabega," je dejal papež vernikom v Rimu.

"Nobena krščanska cerkev ne sme biti neposredno ali posredno ukinjena. Cerkve morajo biti nedotakljive," je v nedeljski molitvi dejal papež in obsodil zakon, ki ga je v soboto – na dan ukrajinske neodvisnosti – podpisal predsednik Volodimir Zelenski, potem ko ga je v torek potrdil parlament v Kijevu.

Kijev: Moskovski patriarhat podpira rusko invazijo

Zakon prepoveduje delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, vključno z ukrajinsko pravoslavno cerkvijo moskovskega patriarhata. Po navedbah Kijeva je prepoved upravičena, ker moskovski patriarhat podpira rusko invazijo.

Papež je več deset tisoč vernikom na Trgu svetega Petra dejal, da "z molitvijo človek ne zagreši zla. Če nekdo stori zlo svojemu ljudstvu, je kriv. Toda z molitvijo ne more storiti ničesar slabega".

Ukrajina: Papež se je postavil na stran Rusije

"Ob misli na nedavno sprejeti zakon v Ukrajini se bojim za svobodo tistih, ki molijo," papeževe besede navaja francoska tiskovna agencija AFP. Kot poroča dpa, je Kijev papeža že pred tem obtožil, da se je postavil na stran Rusije, kar Vatikan zavrača.

Čeprav je z Rusijo povezana ukrajinska pravoslavna cerkev je že leta 2022 pretrgala vezi z rusko pravoslavno cerkvijo, jo ukrajinski poslanci obtožujejo, da kljub invaziji sodeluje z ruskimi duhovniki, opravičuje ruske zločine in širi rusko propagando. V Ukrajini sicer deluje tudi pravoslavna cerkev Ukrajine, ki je leta 2019 postala neodvisna od moskovskega patriarhata.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski podpisal zakon o prepovedi dejavnosti Ruske pravoslavne cerkve v Ukrajini
Ne spreglejte