Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2020,
18.40

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

56

Natisni članek

Koronavirus Donald Trump

Petek, 1. 5. 2020, 18.40

4 leta

pandemija koronavirusa po svetu, 1. maj

Madžarska odpira meje za šest držav, med njimi ni Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

56

Madžarska odpira meje za poslovna potovanja iz šestih držav, Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje. Na tem seznamu ni Slovenije. Hkrati so se v Budimpešti odločili, da bodo od ponedeljka dovoljene športne prireditve, a brez gledalcev, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

14:31

Avstrija: bodite odgovorni

14:24

Koronavirus in huda vnetja

14:18

Trump znova očita Kitajcem

13:39

Češko rahljanje ukrepov

12:43

Malta: sprejmite migrante

12:00

Analiza odpadnih voda

10:43

ZDA: donacija remdesivirja

10:41

Danska: spodbudne novice

10:31

Protesti v kongresu Michigana

10:24

Odpirajo znamenitosti

10:21

Porast okužb v Singapurju

08:45

LA nudi teste vsem

08:42

Več kot milijon ljudi okrevalo

08:30

V Zagrebu spet odprt ZOO

08:04

Ogrožen obstoj podjetij

07:43

Trump vztraja pri odpiranju

  • 18:38

    V Italiji sproščanje?

    Italijanski premier Giuseppe Conte je danes napovedal možnost sproščanja stroge karantene, ki v državi velja že skoraj dva meseca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Prepričan sem, da lahko ob upoštevanju pravil znatno upočasnimo rast okužb na določenih območjih," je v zapisu na Facebooku navedel Conte.

    Če jim bo to uspelo, bi se frizerski in kozmetični saloni po oceni italijanskega premierja odprli prej, kot je bilo načrtovano, poroča STA.

    V Italiji sicer nameravajo že v ponedeljek ublažiti nekatere stroge predpise, ki so jih v želji po zajezitvi širjenja novega koronavirusa sprejeli pred dvema mesecema. Med drugim naj bi dopustili zunanje sprehode in rekreacijo. Okrepili naj bi tudi proizvodnjo v nekaterih podjetjih. V ponedeljek naj bi se na delo vrnilo štiri milijone ljudi.

    Trgovine in muzeji naj bi se odprli 18. maja. Restavracije in bari naj bi ostali zaprti vse do junija, bi jim pa od tega datuma dopustili dostavljati hrano in pijačo. To je pri zahodnih sosedih sicer sprožilo val protestov, saj je v restavracijah, kavarnah in turizmu nasploh zaposlenih na milijone Italijanov.

  • 17:39

    Do 10 milijard evrov pomoči

    Upravljavec nemških železnic Deutsche Bahn se je zaradi epidemije novega koronavirusa znašel pod velikim pritiskom in potrebuje državno finančno pomoč. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi koncern v lasti države do leta 2024 potreboval med osem in 10 milijard evrov.

  • 15:35

    Umrlo že več deset novinarjev

    Zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma covida-19 je od 1. marca po svetu umrlo že več deset novinarjev, je danes sporočila novinarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) s sedežem v Ženevi. Kot opozarja, zaposleni v medijih pogosto niso ustrezno zaščiteni za pokrivanje novic o pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Številni so se namreč okužili ravno med poročanjem v času pandemije zaradi širjenja novega koronavirusa. Po podatkih omenjene organizacije je od 1. marca umrlo 55 zaposlenih v medijih, vendarle za vse ni potrjeno, da so se z virusom okužili na delovnem mestu.

    Najhuje je izbruh pandemije prizadel novinarje v Ekvadorju, kjer jih je umrlo devet. Osem jih je bolezni covid-19 podleglo v ZDA, štirje v Braziliji, po trije pa v Veliki Britaniji in Španiji, so v PEC zapisali pred nedeljskim svetovnim dnem svobode medijev.

  • 15:31

    Padec prodaje v Franciji

    Prodaja novih avtomobilov se je v Franciji aprila skrčila za 88,8 odstotka. Posel se je praktično ustavil v luči omejitvenih ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Marca je bil padec 72-odstoten, kažejo podatki francoskega združenja avtomobilskih proizvajalcev CCFA.

    Francija je 17. marca zaprla nenujne trgovine, tudi avtomobilske salone. V aprilu so v državi našteli manj kot 21.000 novih avtomobilskih registracij, od tega 17.000 registracij jeklenih konjičkov, proizvedenih s strani dveh največjih domačih avtomobilskih proizvajalcev, Renaulta in skupine PSA.

    Domača proizvajalca sta se tako odrezala malenkost bolje od tuje konkurence; njuna prodaja je upadla za 84,3 odstotka oz. 83,8 odstotka.

  • 14:31

    Avstrija: bodite odgovorni

    V Avstriji so danes začele veljati nekatere omilitve ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V veljavi še naprej ostajajo priporočena medsebojna razdalja in higienski predpisi. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da je maj odločilni mesec, prebivalce pa pozval k odgovornemu obnašanju.

    Če omilitve ukrepov ne bo spremljal porast okužb, bi bil to po njegovih besedah lahko "odločilni korak za vrnitev v vsakdanje življenje".

    "Zato pozivam vse prebivalce, naj ne podcenjuje virusa," je pozval po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Dodal je, da nihče v Evropi nima ustreznih izkušenj, imajo pa tudi posamezne azijske države na tej poti velike težave.

    "Bili smo uspešni, a še zdaleč nismo zmagali. Kriza žal še dolgo ne bo končana," je še opozoril avstrijski minister za zdravje. "Vsak od nas je v pretežni meri del rešitve. Mi vsi z našim ravnanjem odločamo o vrnitvi običajnega vsakdana. Vsak sedaj prevzema osebno odgovornost," je še dejal.

    Število akutnih primerov okužb z novim koronavirusom v Avstriji je trenutno 1862, kar je 99 manj kot dan prej. Število na novo obolelih s koronavirusno boleznijo 19 pa se je glede na povprečje zadnjih štirih dni v zadnjih 24 urah zmanjšalo za pet odstotkov.

    V Avstriji je zaradi covida-19 doslej umrlo 589 oseb, največ na Dunaju, 131. Okrevalo je v državi skupno 13.092 ljudi, opravili so 264.079 testiranj. (STA)

  • 14:24

    Koronavirus in huda vnetja

    Zdravniki v več evropskih državah poročajo o primerih otrok, ki trpijo zaradi hudih vnetij. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali bi lahko simptome povezali z novim koronavirusom. Pri nekaterih so okužbo sicer potrdili, pri drugih ne. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pozivajo k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih.

    Simptomi vnetij so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija (WHO) podobni kawasakijevemu sindromu, izjemno redki otroški bolezni, ki se kaže v vročini in v vnetju krvnih žil.

    V Nemčiji sta se po besedah Reinharda Bernerja, ki vodi univerzitetno bolnišnico v Dresdnu, doslej pojavila najmanj dva takšna primera. Kot je dejal, še vedno ni jasno, ali sta povezana z okužbo z novim koronavirusom, ni pa to po njegovem mnenju izključeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Še trije otroci se zaradi hudega vnetja zdravijo v univerzitetni bolnišnici v Ženevi, od tega je eden na intenzivni negi. Švicarski zdravniki verjamejo, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča prekomeren odziv imunskega sistema.

    O podobnih zapletih pri otrocih poročajo tudi iz Italije in Španije, prav tako iz Velike Britanije, kjer je primerov več kot 20. Pri nekaterih so okužbo z novim koronavirusom potrdili, pri drugih ne. (STA)

  • 14:23

  • 14:18

    Trump znova očita Kitajcem

    Ameriški predsednik Donald Trump je danes ponovil očitke na račun odgovornosti Kitajske za izbruh novega koronavirusa. Zatrdil je namreč, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Različnim interpretacijam izvora virusa želijo priti do dna tudi v WHO.

    Znanstveniki verjamejo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu. Ne pojenjajo pa niti govorice o tem, da bi virus lahko razvili v tamkajšnjem tajnem laboratoriju.

    O tem je prepričan tudi ameriški predsednik Trump. Na vprašanje, ali je videl dokaz o tem, da bi virus nastal v inštitutu za virologijo v Wuhanu, je namreč odgovoril pritrdilno. Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval.

    Vodja inštituta je sicer že pred dnevi zavrnil te očitke. "Virus na noben način ni prišel od nas," je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil Yuan Zhiming v pogovoru za kitajsko državno televizijo. (STA)

  • 13:39

    Češko rahljanje ukrepov

    Češka vlada se je odločila pospešiti omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 11. maja dalje bodo tako med drugim odprte kulturne ustanove v državi, ob pogoju, da bo vstop istočasno dovoljen samo do sto ljudem.

    Hkrati bodo morali v muzejih, galerijah, gledališčih, kinodvoranah in koncertnih dvoranah upoštevati priporočeno medsebojno razdaljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    "Gledalci bodo sedeli samo v vsaki drugi vrsti, v posamezni vrsti na vsakem drugem sedežu," je danes v Pragi pojasnil češki minister za zdravje Adam Vojtech.

    V praškem narodnem gledališču so se že odzvali in opozorili, da se pri tako majhnem številu gledalcev ne izplača odpreti vrat gledališča.

    Od 11. maja bodo na Češkem dovoljene tudi poroke, športni dogodki ter verski obredi, a bo tudi pri tem število udeležencev omejeno na sto. Frizerski saloni se bodo lahko odprli samo, če bodo zaposleni poleg zaščitne maske nosili tudi zaščitni vizir.

    Češka vlada si sicer veliko obeta od t. i. pametne karantene, ki je v državi na voljo od danes. S pomočjo podatkov z mobilnih telefonov ter bančnih podatkov lahko zdravstvene oblasti sledijo kontaktom okužene osebe. Sodelovanje pri tem je prostovoljno.

    Na Češkem so do danes potrdili 7689 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 237 ljudi. (STA)

  • 12:43

    Malta: sprejmite migrante

    Malta je druge evropske države danes pozvala, naj sprejmejo 56 migrantov, ki so jih rešili iz morja pred malteško obalo. Kot je danes sporočila malteška vlada, so migrante rešili izven malteških ozemeljskih voda in so jih premestili na drugo ladjo.

    Po poročanju malteških medijev so na morju rešene migrante premestili na eno od turističnih ladij.

    Malteška vlada je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Evropski komisiji že poslala pismo, v katerem je zaprosila za pomoč. V pismu je Malta tudi opozorila, da so sprejemni centri na otoku polni, zaradi pandemije novega koronavirusa pa tudi izolirani. Dodali so, da je svet priča zdravstveni krizi, kot je še ni bilo, ter da je prisotno pomanjkanje solidarnosti med evropskimi partnerji.

    Malta in Italija sta lani jeseni z nekaterimi državami, kot sta Nemčija in Francija, dosegli dogovor o premestitvi na morju rešenih migrantov, a je pandemija zaustavila uresničevanje dogovora. Na Malti so doslej po uradnih podatkih potrdili 465 okužb z novim koronavirusom. (STA)

  • 12:00

    Analiza odpadnih voda

    Območja tveganja za okužbo z novim koronavirusom bi bilo po ugotovitvah švicarskih raziskovalcev mogoče določiti tudi z analizo koncentracije virusa v odpadni vodi. Takšen sistem bi lahko pomenil možnost vzpostavitve sistema zgodnjega opozarjanja na morebiten izbruh okužbe.

    Če bo sistem deloval, bi lahko zdravstvene oblasti na podlagi vzorcev iz kanalizacijskega omrežja še hitreje kot s testiranji določile območja tveganja za okužbo. "Odpadne vode ne lažejo, pač pa v nekaj urah pokažejo, kaj ljudje izločijo," je povedal vodja strokovne skupine Christoph Ort s švicarskega zveznega inštituta za vodno znanost in tehnologijo.

    Preden bi takšna metoda lahko pokazala zanesljive zaključke o koncentraciji virusa, jo bo treba še nadgraditi, so pojasnili znanstveniki z zveznih tehnoloških inštitutov v Zürichu in Lozani. So pa dosedanji rezultati po pisanju agencije Reuters spodbudni.

    Doslej so analizirali vzorce odpadne vode v Lozani, Zürichu in Luganu, v vseh vzorcih pa je raziskovalcem uspelo odkriti novi koronavirus, ne glede na število potrjenih okužb. Zlasti v novejših vzorcih je bila njihova koncentracija dovolj visoka, da bi jo bilo mogoče analizirati.

    Avstralski raziskovalci so medtem sporočili, da nameravajo po uspešnem poskusnem projektu v nekaj tednih uvesti obsežno testiranje prisotnosti virusa v odpadnih vodah, da bi tako lažje določili tvegana območja.

    Z novim koronavirusom se je po svetu okužilo že 3,19 milijona ljudi, od tega je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča, umrlo 226.880 ljudi. (STA)

  • 10:43

    ZDA: donacija remdesivirja

    Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead Sciences, ki je zaslužilo milijarde dolarjev s svojimi zdravili za virus hiv in hepatitis C, je ob objavi poslovnih rezultatov v prvem četrtletju letošnjega leta napovedalo donacijo poskusnega zdravila remdesivir za zdravljenje 140.000 bolnikov s covidom-19.

    Gilead je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečal prihodke s 5,28 na 5,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je nazadoval z 1,98 na 1,55 milijarde dolarjev, deloma tudi zaradi povečanih stroškov povezanih s poskusi in proizvodnjo remdesivirja.

    Delnice Gileada so se kljub temu v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 2,62 odstotka na 81,80 dolarja.

    Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je v četrtek potrdil, da so pacienti, ki so dobivali remdesivir, za okrevanje potrebovali 31 odstotkov manj časa kot tisti, ki so dobivali placebo. Namesto v 15 dneh so za covidom-19 okrevali v 11 dneh. Študija je zajela 1063 pacientov.

    Po svetu poteka še več študij istega zdravila. Gilead je sporočil, da bo širil proizvodnjo skupaj z mednarodnimi partnerji in do decembra naj bi proizvedel dovolj za zdravljenje milijona pacientov. Do leta 2021 načrtuje dovolj zdravil za več milijonov bolnikov. (STA)

  • 10:41

    Danska: spodbudne novice

    Iz prve neazijske države, ki je začela z rahljanjem ukrepov, Danske sporočajo, da ponovni zagon nekaterih dejavnosti ni sprožil zvišanja okužb z novim koronavirusom. Danci so sredi aprila postopno začeli odpirati vrtce in šole do določenega razreda, frizerske salone, vrata so znova odprla manjša podjetja. 

    "Ni znakov, da bi se epidemija covid-19 pospeševala," so dva tedna pozneje zapisali pri državnem inštitutu, ki se ukvarja z nalezljivimi boleznimi.

    Na Danskem se je po zadnjih uradnih podatkih okužilo 9.158 ljudi, umrlo jih je 452.
     

  • 10:31

    Protesti v kongresu Michigana

    Več sto protestnikov se je v četrtek zbralo pred poslopjem državnega kongresa Michigana in protestiralo proti ukrepom demokratske guvernerke Gretchen Whitmer proti pandemiji novega koronavirusa. Republikanska večina državnega kongresa je medtem zavrnila podaljšanje izrednih razmer in podprla odpiranje ekonomije.

    Del protestnikov je skušal vdreti v kongres v prestolnici Lansing, a so jih ustavili državni policisti. Ostali so mahali z ameriškimi zastavami, nosili kape in transparente v podporo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ter orožje in zahtevali "svobodo". Nosili so marsikaj, le zaščitnih mask ne. V Michiganu so do četrtka zvečer našteli 41.400 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 3800 ljudi.

    Kongres Michigana je v četrtek glasoval o podaljšanju guvernerkine razglasitev izrednih razmer za dodatnih 28 dni in to zavrnil, obenem pa napovedal vložitev tožbe, s katero guvernerki odvzeli pooblastila za upravljanje države v krizi. Whitmerjeva, ki jo je Trump pred tedni označil za "tisto žensko", je republikance obtožila, da se obnašajo kot, da gre za politični problem in ne za krizo javnega zdravja. (STA)

  • 10:24

    Odpirajo znamenitosti

    Na Kitajskem so danes več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencij dpa.

    V Prepovedano mesto bodo tako na dan dovolili vstop 5000 obiskovalcev. Pred pandemijo je bilo to dovoljeno 80.000 obiskovalcem. V mestne parke je vstop dovoljen zgolj 30 odstotkom od običajnega števila obiskovalcev.

    Ob vstopu vsem obiskovalcev tudi izmerijo telesno temperaturo. Obvezna je tudi nošnja zaščitnih mask za usta ter zelena koda na kitajski mobilni aplikaciji, ki jo dobijo tisti, ki niso okuženi z virusom sars-cov-2. Upoštevati je potrebno tudi priporočeno medsebojno razdaljo.

    Na Kitajskem so sicer danes pristojne oblasti sporočile, da so zabeležili 12 novih primerov okužb, od tega šest pri kitajskih državljanih, ki so se vrnili iz tujine. Že več kot dva tedna na Kitajskem niso zabeležili nobene nove smrtne žrtve zaradi koronavirusne bolezni 19. Po uradnih podatkih je covid-19 na Kitajskem zahteval 4.633 smrti, z novim koroavirusom se je okužilo 83.000 ljudi. (STA)

  • 10:21

    Porast okužb v Singapurju

    Iz Singapurja prihajajo informacije, da so v zadnjih 24 urah zabeležili 932 novih okužb, dan prej več kot 400 manj. S tem so presegli 17.000 okužb (17.101). Po uradnih podatkih je umrlo 15 ljudi, 1.244 pa jih je ozdravelo.

    Po pisanju BBC so v zadnjih tednih v Singapurju največ okužb potrdili pri tujih delavcih.
     

  • 08:45

    LA nudi teste vsem

    Več kot mesec dni potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump zatrdil, da lahko vsak, ki si to želi, v ZDA opravi test za okužbo z novim koronavirus, je Los Angeles postal prvo mesto v ZDA, ki to dejansko zagotavlja. Tamkajšnji župan Eric Garcetti je sporočil, da se lahko brezplačno testira vsak, ki to želi.

    V Los Angelesu je število okuženih z novim koronavirusom do četrtka zvečer naraslo na 23.220, za covidom-19 pa je umrlo 1111 ljudi. Število okužb in smrtnih primerov v mestu zadnje dni počasi ponovno narašča. Zaradi pomanjkanja testov so doslej testirali le tiste s simptomi bolezni in zdravstvene ter druge nujne delavce. Razširjeno testiranje pomeni, da se bodo mestne oblasti lahko poslej lažje odločale o odpiranju delov ekonomije.

    V Kaliforniji je bilo do četrtka zvečer 50.000 okuženih in 2000 mrtvih, kar je v primerjavi z New Yorkom izjemno malo, vendar pa guverner države Gavin Newsom ostaja previden in je v četrtek napovedal, da bodo plaže v okrožju Orange južno od mesta Los Angeles konec tedna zaprte, ker so bile prejšnji vikend ob lepem sončnem in toplem vremenu preveč polne. (STA)

  • 08:42

    Več kot milijon ljudi okrevalo

    Po podatkih študije Johns Hopkins University je po okužbi z novim koronavirusom okrevalo več kot milijon ljudi (1.042.993). Številka tistih, ki so si opomogli, je še precej višja, saj so mnogi ozdraveli doma in zaradi blagih simptomov niso obiskali zdravnika. 

    Po zadnjih informacijah se je po svetu z virusom uradno okužilo skoraj 3.309.000 ljudi, umrlo jih je 234.135. Skoraj tretjino okuženih so zabeležili v ZDA (skoraj 1.100.000), umrlo je 63.900 oseb.
     

  • 08:30

    V Zagrebu spet odprt ZOO

    Zagrebški živalski vrt danes znova odpira svoja vrata obiskovalcem. Ogledi živali bodo prilagojeni priporočilom epidemiologov zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusum. V živalskem vrtu bodo lahko sprejeli največ 400 obiskovalcev istočasno. V večino paviljonov za živali v zaprtih poslopjih živalskega vrta vstop ne bo dovoljen.

    V zagrebškem živalskem vrtu so postavili posebno signalizacijo, ki bo spodbujala obiskovalce k spoštovanju medsebojne razdalje dveh metrov. Postavili so tudi dodatna obvestila in pojasnila za obiske med epidemijo. Obiskovalcem svetujejo, naj pri vhodu v živalski vrt uporabijo razkužilo ter nosijo zaščitne maske, so zapisali na spletni strani živalskega vrta.

    Nobeden od paviljonov v zaprtih prostorih ne bo odprt za obiskovalce, razen v tropski hiši, v kateri bo mogoče opazovati krokodile. Med drugim bodo začasno zaprta tudi otroška igrišča ter obe restavraciji znotraj živalskega vrta. (STA)

  • 08:04

    Ogrožen obstoj podjetij

    Mnoga nemška podjetja opozarjajo, da pandemija koronavirusa ogroža njihov obstoj, je objavil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Kot je pokazala njegova raziskava, bi jih 29,2 odstotka, če ne bi prišlo do sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja virusa, preživelo le tri mesece ali manj, 52,7 odstotka pa šest mesecev ali manj.

    "Te številke vzbujajo skrb in kažejo na prihajajoči val bankrotov," je objavo aprilske raziskave pospremil Klaus Wohlrabe iz Ifa.

    Situacija je bila v letošnjem četrtem mesecu po podatkih Ifa posebej kritična v trgovini, kjer naj bi največj tri mesece ob vztrajanju ukrepov zdržalo 44,9 odstotka, največ šest mesecev pa 63,2 odstotka podjetij.

    V storitvenem sektorju več kot tri mesece v takšnih razmerah ne bi moglo prebroditi 31,3 odstotka podjetij, največ šest mesecev pa bi se pred stečajem ubranilo 56 odstotkov vprašanih.

    Nekoliko bolje so na razmere pripravljeni v predelovalni industriji, kjer naj bi po trimesečju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa ugasnilo 24,8 odstotka podjetij, po pol leta ukrepov pa 48 odstotkov podjetij.

    V najboljši kondiciji je gradbeništvo, kjer sta ta deleža pri 20,4 oziroma 45,4 odstotka. (STA)

  • 07:43

    Trump vztraja pri odpiranju

    Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, vztrajal, da si bo ameriška ekonomija v nekaj mesecih zelo opomogla, v letu 2021 pa kar spektakularno. Trump je četrtek posvetil domovom za starejše.

    Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    ZDA po besedah ameriškega predsednika ne bodo nikoli mogle razglasiti popolne zmage nad novim koronavirusom, ker je umrlo preveč ljudi, bodo pa razglasile zmago, ko se bo odprla ameriška ekonomija. Zatrdil je, da je stopnja smrtnosti v ZDA manjša kot v številnih drugih državah in dodal, da nikomur na svetu ni tako hudo, kot je njemu za vsako nepotrebno smrt.

    "Nihče o tem ne razmišlja bolj kot jaz. Nihče ne porabi več časa, pozno v noč, za razmišljanje o tem, kaj se je zgodilo tej državi v tako kratkem času," je dejal Trump in zavrnil kritike, da ni ukrepal dovolj hitro in učinkovito.

    Naznanil je, da bo zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) kmalu začela pošiljati dodatno zaščitno opremo v 15.400 domov za starejše po ZDA, Prav tako bo ustanovil novo komisijo za varnost in kakovost v domovih za starejše, kjer je doslej v ZDA umrlo več kot 11.000 ljudi. Starejši Američani so zanesljivi volivci in v zadnjih 20 letih večinoma volijo republikance.

    Podpredsednik ZDA Mike Pence je v četrtek obiskal tovarno General Motorsa v Kokomu v Indiani, kjer skupaj s podjetjem Ventec proizvajajo medicinske ventilatorje. Tokrat je nosil zaščitno masko, potem ko je bil deležen poplave kritik, da med obiskom bolnišnice Mayo v Minnesoti v začetku tedna tega ni storil. Opravičil se je, da se redno testira in ni bolan.

    Ameriški letalski družbi Delta in United sta se v četrtek pridružili družbama JetBlue in Frontier v zahtevi, da tudi letalski potniki na krovu letala nosijo maske.

    Postopno odpiranje ekonomije se po ZDA nadaljuje in v četrtek je veletrgovina Macy's napovedala, da bo v ponedeljek odprla 68 od svojih 775 trgovin in to v tistih zveznih državah, ki bodo to dovolile. Macy's pričakuje, da bo v mesecu in pol lahko spet odprla vseh trgovine po ZDA.

    Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je sporočila, da zvezne države in mesta po ZDA želijo skupaj 1000 milijard dolarjev pomoči zaradi velikih proračunskih težav. To je nov velik paket proračunske pomoči, o katerem se pogajajo demokrati in republikanci v Washingtonu. Doslej je ameriški zvezni kongres odobril že skoraj 3000 milijard dolarjev pomoči.

    Pelosijeva je priznala, da 1000 milijard verjetno ne bo potrjenih, ker republikanci ne bodo za to, bodo pa zagotovo namenili nekaj finančne pomoči, saj je alternativa samo odpuščanje zdravstvenih delavcev, policistov, reševalcev in gasilcev v zveznih državah. (STA)

Madžarska je v okviru ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa svoje meje zaprla 17. marca. Tujcem je bil vstop v državo doslej dovoljen samo v izjemnih primerih, poroča STA.

Madžarska vlada je danes tudi sprejela odločitev, da bodo od ponedeljka dovoljeni vsi športni dogodki, če bodo potekali brez gledalcev. Prav tako bodo v zaprtih prostorih dovoljeni treningi tako profesionalnih kot amaterskih športnikov.

Na Madžarskem je po uradnih podatkih trenutno z novim koronavirusom okuženih 2863 ljudi. V obvezni domači izolaciji je 10.384 oseb. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 322 ljudi, okrevalo je 609 bolnikov. Doslej so izvedli 76.331 testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

Letala prizemljena, Ryanair bo odpustil 3.000 zaposlenih

Letalski prevoznik Ryanair bo zaradi paraliziranega prometa odpustil okoli 15 odstotkov osebja. Na Kitajskem, od koder se je razširil novi koronavirus, si obiskovalci po več kot treh mesecih znova spet lahko ogledajo Prepovedano mesto in se sprehodijo po Velikem kitajskem zidu. Ameriški predsednik Donald Trump vztraja pri zagonu ekonomije, Los Angeles je postalo prvo mesto, ki nudi brezplačno testiranje za vse prebivalce. Zadnji podatki kažejo, da je bolezen prebolelo več kot milijon ljudi po svetu.

Ryanair | Foto: Reuters Foto: Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je sporočil, da bo zaradi novega koronavirusa, ki je paraliziral promet, odpustil okoli 3000 ljudi oz. 15 odstotkov osebja. Gre predvsem za pilote in kabinsko osebje, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Ryanair, ki zaposluje okoli 18.000 ljudi, pričakuje, da bo večina njegovih letal ostala prizemljenih vsaj do julija, povpraševanje pa naj bi po optimističnem scenariju v celoti okrevalo poleti 2022. Aprila, maja in junija naj bi Ryanair opravil manj kot odstotek načrtovanih poletov.

"Ryanair bo v kratkem obvestil sindikate o prestrukturiranju in programu izgube delovnih mest, ki se bo začel z julijem 2020," je v izjavi zapisal prevoznik. Posledica bo zmanjšanje števila zaposlenih za 3000, zlasti med piloti in kabinskim osebjem, pa neplačani dopusti in zmanjšanja plač za do 20 odstotkov. Prav tako bo Ryanair zmanjšal število letalskih baz po Evropi, dokler si promet ne opomore, so zapisali.

Glavni izvršni direktor prevoznika Michael O'Leary je medtem pristal na to, da se mu 50-odstotno zmanjšanje plače podaljša do konca finančnega leta, torej do marca 2021, dodaja STA. Za britanski BBC je poudaril, da bi lahko vračanje denarja vsem potnikom, ki so kupili vozovnice za lete, odpovedane zaradi koronavirusa, trajalo do šest mesecev. Podjetje se namreč spopada z ogromnim številom zahtevkov za povračilo ob zmanjšanem številu aktivnih zaposlenih.

Po skoraj štirih mesecih odprli Prepovedano mesto in Veliki kitajski zid Na Kitajskem so za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. | Foto: Reuters Na Kitajskem so za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Foto: Reuters

Na Kitajskem so danes več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Okrevalo je več kot milijon ljudi

Zadnji podatki kažejo, da je bolezen prebolelo več kot milijon ljudi od skoraj 3.320.000, ki so se okužili. Kot piše BBC, je največ ljudi razumljivo okrevalo v ZDA, kjer so zabeležili največ okužb, in sicer je ozdravelo 153.947 ljudi (od skoraj 1.100.00 okuženih), sledijo Nemčija s 123.500 (okužilo se je 163.090), Španija s 112.050 (okužilo se jih je 213.435), Kitajska z 78.523 ozdravelimi (uradno se jih je okužilo 83.956) in Italija s 75.945 (okužilo se jih je 205.463).
 

Ne spreglejte