Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pakistan poročilo

Torek, 9. 7. 2013, 10.37

8 let

Pakistanske oblasti nesposobne ujeti bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poročilo, ki ga je razkrila spletna stran Al Džazira, ugotavlja, da sta pakistanska vlada in vojska odgovorni, da se je Osama bin Laden tako dolgo izogibal roki pravice.

Okoliščine zajetja vodje teroristične organizacije Al Kaida Osame bin Ladna so dokaj dobro znane, saj so ga ameriške specialne enote ubile med racijo hiše v pakistanskem mestu Abotabad. Poleg njega so ameriški specialci ubili še štiri druge osebe, več jih je bilo ranjenih. Američani so operacijo izvedli brez vednosti pakistanske vlade in vojske, zato je bila oblikovana komisija Abotabad. Njena naloga je bila, da ugotovi, kako so ZDA lahko izvedle sovražno vojaško misijo, ki je trajala tri ure, ne da bi pakistanska obveščevalna služba predhodno vedela zanjo ali da bi sploh vedela, da se v Abotabadu skriva najbolj osovraženi človek na svetu, piše Al Džazira.

Nesposobni ali so sodelovali? Tako je bila glavna naloga komisije ugotoviti, ali se je napaka pakistanske vlade in vojske zgodila zaradi nesposobnosti ali so sodelovali pri ščitenju bin Ladna. Komisija je zaslišala več kot 200 ljudi, med njimi tudi bin Ladnovo družino. Pri tem je ugotovila, da je nesposobnost tako vlade kot vojske pripeljala do napak, zaradi katerih se je bin Laden lahko izogibal roki pravice.

Glede tega, da je bila ameriška obveščevalna služba v Pakistanu brez vednosti vlade, je ugotovila, da je bil to "primer kolektivnega in trajnostnega zanemarjanja političnega, vojaškega in obveščevalnega vodstva v državi", še piše Al Džazira. Komisija je napad ZDA označila za "ameriško dejanje vojne" in "pakistansko največje ponižanje", od vlade pa je zahtevala, da se opraviči državljanom za vse storjene napake. ZDA je označila za "kriminalnega nasilneža".

Šest let je živel na istem mestu Poročilo razkriva tudi vsakdanje življenje Osame bin Ladna, ki je v Pakistan prišel poleti leta 2002. Preden se je leta 2005 ustalil v Abotabadu, se je selil med Južnim Vaziristanom, Badžaurjem, Pešavarjem, Svatom in Haripurjem. Mejo med Afganistanom in Pakistanom je prečkal na območju Tore Bore, kjer so ga že lovile ZDA, njegova družina pa se je iz Kandaharja v Afganistanu preselila v Karači v Pakistanu kmalu po 11. septembru 2001.

"V javnosti se niso pojavljali veliko, živeli so zelo skromno in niso se izpostavljali javnosti," po poročanju BBC-ja piše v poročilu. Po besedah njegove žene naj bi bin Laden velikokrat nosil kavbojski klobuk, da ga ne bi prepoznali. "Osama bin Laden je uspešno skrival svojo identiteto. Njegova podporna skupina se je brez večjih težav zlila z okolico. Njegove žene, otroci, vnuki se niso gibali zunaj zidov hiše, nihče jih ni obiskal, niti najbolj spoštovani člani Al Kaide," piše v poročilu.

Izmuznil se jim je iz rok Žena enega izmed pomočnikov, ki so živeli z bin Ladnom, je povedala, da so jih krajevni policisti ustavili zaradi prehitre vožnje, vendar niso ugotovili, koga imajo pred seboj. Njen mož je uredil zadevo s policisti, zato jih niso preverjali, piše Reuters.

Ne spreglejte